Hlavní obsah

Kněz, který ve Rwandě spolupracoval při vraždění, působí tajně v Itálii

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Florencie/Londýn

Otec Emmanuel Uwayezu, který během genocidy ve Rwandě v roce 1994 spolupracoval při vraždění svých tutsijských studentů, působí pod pozměněným jménem na faře v Empoli u Florencie. Informoval o tom britský nedělník The Sunday Times, který v Itálii dříve objevil jiného rwandského katolického kněze, jenž nechal zmasakrovat své farníky. Podle listu se znovu ocitl pod tlakem Vatikán, který v prvním případě kněze vehementně bránil.

Foto: Profimedia.cz

Při rwandské genocidě přišlo o život 800 000 lidí.

Článek

Podle deníku už Rwanda připravuje mezinárodní zatykač. Uwayezua, který si v Itálii jméno mírně zkrátil na Wayezu, hodlá obvinit z přímé spoluúčasti na masakru více než 80 studentů ve věku 12 až 20 let v katolické škole v Kibehu, kterou řídil.

Identitu kněze minulý týden potvrdila jedna z přeživších, která nyní žije v Británii. Uwayezu podle ní osobně přivedl vojáky do školy a spolupracoval s nimi. „Řekl nám, abychom zůstali ve třídě. Někteří, kdo pracovali v kuchyni byli zastřeleni přímo před jeho očima. Jiní byli rozsekáni, znásilněni nebo upáleni zaživa,“ uvedla.

Uwayezu podíl na genocidě odmítá s tím, že se snažil studenty zachránit. Řekl, že ho jejich smrt stále pronásleduje.

Uwayezu patří k etniku Hutu stejně jako Athanase Seromba, který rovněž uprchl do Itálie a se svolením florentského arcibiskupa tam po válce ve Rwandě začal nový život. Ten už si ale odpykává doživotní trest vězení, k němuž ho za zabití 2000 farníků, kterým při shromáždění nechal zbourat vlastní kostel na hlavu, odsoudil válečný tribunál OSN.

Vatikán ho dlouho hájil jako nevinného a zpochybňoval i objektivitu belgického soudu, který dal za podíl na genocidě uvěznit též dvě benediktýnské sestry.

The Sunday Times upozornily, že katolická církev byla hned po vládě v roce 1994 nejmocnější institucí ve Rwandě. Proti krveprolití se přesto nepostavila a někteří její představitelé se dali na stranu hutuských extremistů. Během sta dní jejich běsnění přišlo o život 800 000 Tutsiů.

Reklama

Související témata:
Empoli

Výběr článků

Načítám