Hlavní obsah

Vězeň propuštěný z Guantánama byl čelním velitelem Tálibánu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přední velitel afghánského povstaleckého hnutí Tálibán odpovědný za množství bombových útoků proti britským vojákům v Afghánistánu je bývalý vězeň z Guantánama, kterého po udělení milosti od prezidenta Hamída Karzáího loni propustili z vězení v Kábulu. Uvedl to britský deník The Times.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Tálibán představuje pro Brity v Hílmandu stále větší hrozbu.

Článek

Abdulláh Ghulám Rasúl strávil na Guantánamu šest let, pak vojenská porota rozhodla, že už nepředstavuje žádnou hrozbu a USA ho v prosinci 2007 předaly afghánským úřadům. Britští představitelé i členové Tálibánu teď Timesům potvrdili, že Rasúl je po propuštění z kábulského vězení zpět na bojišti jako mulla Abdulláh Zakír. Jako nový velitel Tálibánu v jižní provincii Hílmand se stal hlavní hnací silou nové ofenzívy proti britským silám v regionu.

Podle britského ministerstva obrany od jeho nástupu loni na jaře narostl počet útoků na koaliční vojáky. Ministerstvo je navíc označuje za důmyslnější.

Rasúl byl zadržen v severoafghánském Kundúzu v prosinci 2001. Byl v konvoji s čelními představiteli Tálibánu a při sobě měl dva kalašnikovy a dvoje hodinky Casio, o nichž se později zjistilo, že byly důležitou součástí podomácku vyrobených bomb. Rasúl Američanům tvrdil, že hodinky nebyly jeho a později na Guantánamu vyšetřovatele přesvědčil, že nepatří k vojenskému velení Tálibánu. Timesy teď ale získaly svědectví několika představitelů Tálibánu, kteří tvrdí, že byl velmi blízko šéfovi Tálibánu mullovi Omarovi.

List dodává, že od počátku roku 2008 zemřelo při bombových útocích v Afghánistánu 44 britských vojáků a 18 dalších při přestřelkách. Oproti předchozímu roku to představuje nárůst zejména v prvním případě.

Britové se až dosud domnívali, že Rasúl žije v pákistánské Kvétě.

Reklama

Výběr článků

Načítám