Hlavní obsah

Evropská unie otevírá v Africe „úřad práce“

Novinky, BBC, rei
BRUSEL

Evropská unie otevírá své první imigrační středisko mimo starý kontinent, a to v hlavním městě Mali Bamaku. Unie doufá, že středisko pomůže zájemcům při hledání práce v Evropě a omezí nelegální přistěhovalectví.

Foto: Santiago Ferrero, Reuters

U evropských břehů přistanou ročně tisíce afrických uprchlíků.

Článek

Ze západní Afriky směřují do Evropy ročně tisíce lidí a spousta z nich cestu nepřežije. Minulý týden zadržela španělská pobřežní stráž loď s rekordním počtem 230 mladých Afričanů na palubě. Ilegální přistěhovalectví je na vzestupu v souvislosti s rostoucími cenami potravin a paliv.

Mali bylo vybráno z mnoha důvodů, především ale proto, že země je uzlem cest běženců, kteří odsud směřují nejčastěji do pobřežního Senegalu či Mauritánie a odtud dál do Evropy.

Mali je jedna z nejchudších zemí světa. Mezi nejrozšířenější způsoby obživy patří pěstování bavlny. Tamní pěstitele však existenčně ohrožují dotace USA americkým farmářům.

Nové centrum bude podle Evropské unie nabízet pomoc při získávání kvalifikace a hledání práce v jejích členských zemích. Mělo by také varovat před nebezpečími nelegálního přistěhovalectví. Britská stanice BBC dodává, že bez ohledu na to, kolik pracovních míst středisko nabídne, bude to jen kapka v moři.

Reklama

Výběr článků

Načítám