Hlavní obsah

Počet žadatelů o azyl v Německu klesl o dvě třetiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

V Německu v letošním prvním čtvrtletí požádalo o azyl 181 tisíc lidí, což je proti poslednímu kvartálu roku 2015 o téměř dvě třetiny méně. Oznámil to spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére, podle něhož nyní do země po hlavní migrační trase přes hranice s Rakouskem přichází zhruba 200 lidí denně.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Migranti v uprchlickém centru v Heidelbergu

Článek

"Počet lidí, kteří k nám přicházejí žádat o azyl, v prvním čtvrtletí 2016 výrazně klesl," řekl ministr. "Nelze popřít, že ke snížení počtu běženců v Německu podstatně přispělo uzavření takzvané balkánské cesty," uvedl ministr.

V březnu požádalo v Německu o azyl 59 tisíc lidí. To je o osm tisíc méně než v únoru. De Maiziére očekává další pokles počtu migrantů v dalších měsících díky přijetí dohody mezi Evropskou unií a Tureckem, která umožňuje vracet z řeckých ostrovů do Turecka běžence, již tam doplují přes Egejské moře. [celá zpráva]

Ve srovnání s loňskem zůstává počet migrantů přesto vysoký: loni v prvním čtvrtletí požádalo v Německu o azyl 85 tisíc lidí.

Změnila se však struktura žadatelů. Zatímco v prvních třech měsících loňského roku žádali o azyl především občané balkánských států, nyní je jejich podíl minimální a polovinu žádostí předložili Syřané.

Ministr Maiziére ale zároveň upozornil na to, že je ještě příliš brzy na odhad, kolik lidí do Německa za celý letošní rok dorazí. Zatím se nedá odhadnout, jaký bude vývoj na migrační cestě přes Středozemní moře do Itálie, kterou přes zimu uprchlíci nevyužívali kvůli příliš nebezpečným podmínkám na moři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám