Hlavní obsah

Strůjce jednoho z největších podvodů v poválečném Německu nebude souzen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heinz Roth, strůjce jednoho z největších podvodů v poválečných dějinách Německa, nebude souzen, napsala ve čtvrtek agentura DPA. Rozhodl o tom zemský soud v Mnichově. Důvodem je špatný zdravotní stav šestasedmdesátiletého muže, kvůli tomu byl také propuštěn z vazby.

Foto: Profimedia.cz

Justiční palác v Německu

Článek

Fígl na vylákání miliard od investorů spočíval v tom, že Roth založil firmu P Ta nabízela nákladní kontejnery na pronájem. Společnost prodala 54 tisícům investorů, mezi kterými měli být i Češi, 1,6 milionu nákladních kontejnerů a následně je z jejich pověření pronajímala.

Firma tvrdila, že pronájem a později i zpětný odkup kontejnerů, který investorům slíbila, budou vysoce výnosné. Nicméně se ukázalo, že téměř dvě třetiny z 1,6 milionu údajně pronajatých kontejnerů vůbec neexistovaly.

Zákazníci investovali do P 3,5 miliardy eur, škody, jaké kvůli podvodu utrpěli, se pohybují mezi 2,5 miliardami a třemi miliardami eur.

Roth byl ve vyšetřovací vazbě od loňského roku. Státního zastupitelství ho obvinilo kvůli podezření z podvodů jen v malé části případů a jím způsobené škody vyčíslilo na 18 milionů eur. Hodnota Rothova majetku, který zabavil insolvenční správce, se odhaduje na 12 až 13 milionů eur.

Společnost P od poloviny 70. let minulého století až do uplynulého desetiletí podnikala seriózně, nic nenasvědčuje tomu, že by byla založena s úmyslem podvádět, napsala agentura DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám