Hlavní obsah

Macrone, jdeme za tebou, skandovaly žluté vesty v ulicích Paříže

Paříž
Aktualizováno

Příznivci francouzského hnutí žlutých vest v sobotu zahájili další demonstrace, od listopadu jde již o devátou protestní sobotu. Do ulic vyšlo 84 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Žluté vesty opět táhnou PařížíVideo: Reuters

 
Článek

Jen v Paříži se sešlo na 8000 lidí. Policie při protestech zadržela 244 lidí, informoval podle agentury AFP ministr vnitra Christophe Castaner. Více než dvě desítky lidí byly při střetech demonstrantů s policisty zraněny.

Lidé v davu vycházejícím z Bercy zpívali Marseillaisu, tedy francouzskou hymnu, a na prezidentovu adresu provolávali Macrone, jdeme za tebou.

Jednou z tváří tohoto sociálního hnutí je Eric Drouet.

Ještě před zahájením akcí policie oznámila, že bylo kvůli nedovolenému držení zbraní zadrženo 24 lidí. Na pořádek v Paříži je v sobotu vyčleněno 5 tisíc policistů. [celá zpráva]

V Bourges se dopoledne sešlo několik set lidí, žádné násilnosti tam nebyly hlášeny. Úřady zakázaly pořádat shromáždění v historickém centru, vyčlenily na to prostorné náměstí Séraucourt.

Francouzi protesty poukazují na své ekonomické problémy. V protestech pokračují, i když vláda ohlásila opatření na zlepšení jejich situace a příští týden chce zahájit celonárodní dialog.

Některé z minulých protestů provázelo násilí a ničení zejména pařížského centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám