Hlavní obsah

Sojuz dopravil na ISS dva kosmonauty

Moskva

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se ve čtvrtek úspěšně připojila ruská kosmická loď Sojuz MS-04 s ruským kosmonautem Fjodorem Jurčichinem a americkým astronautem Jackem Fischerem, která odstartovala z kosmodromu Bajkonur. Informovalo o tom v Moskvě ruské Středisko pro řízení letů (CUP). Let trval asi šest hodin.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Start Sojuzu MS-04 s ruským kosmonautem Fjodor Jurčichinem a americkým astronautem Jackem Fischerem

Článek

Obvyklé místo třetího kosmonauta v této misi zaujal kontejner s potravinami o hmotnosti 70 kilogramů. Původně měli letět na ISS dva Rusové, ale agentura Roskosmos se rozhodla od jara snížit počet členů ruské posádky ISS ze tří na dva kosmonauty, dokud ke stanici nebude připojen laboratorní modul Nauka, uvedla agentura TASS a dodala, že tato praxe má pokračovat přinejmenším do podzimu příštího roku.

Současně má počet členů posádky z jiných států než Ruska vzrůst ze tří na čtyři. V lodi MS-04 měl třetí místo zaujmout zahraniční astronaut, ale v tak krátké lhůtě se žádného připraveného adepta nepodařilo najít.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Sojuz míří k ISS

Rusko-americká posádka tohoto Sojuzu by měla na oběžné dráze zůstat 136 dnů a naplánováno má více než 40 experimentů například v oblasti kosmické biologie, biotechnologií nebo fyzikálních a chemických procesů. Pro Jurčichina je to už pátý let, Fischer je ve vesmíru poprvé.

Na stanici se nyní nachází Francouz Thomas Pesquet, Rus Oleg Novickij a Američanka Peggy Whitsonová, kteří na oběžnou dráhu dorazili loni v listopadu. První dva z nich se podle plánu vrátí na Zemi v červnu, Whitsonová si nedávno pobyt na ISS o tři měsíce prodloužila.

V květnu mají Jurčichina a Fischera následovat Rus Sergej Rjazanskij, Ital Paolo Nespoli a Randy Bresnik z USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám