Hlavní obsah

V petrohradském metru explodovala bomba, další našli nevybuchlou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Metrem v centru ruského Petrohradu v pondělí otřásl výbuch. Podle úřadů si vyžádal jedenáct obětí, ruský web Fontanka hovoří o čtrnácti mrtvých. Média informovala o podomácku vyrobené výbušnině o síle 200 gramů TNT ve vagónu. Protiteroristické úřady současně potvrdily, že v metru byla nalezena a deaktivována další, nevybuchlá bomba.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch v petrohradském metru Video: Reuters/AP, Reuters

 
Článek

„Na stanici metra Sennaja ploščaď v Petrohradu došlo k výbuchu, jsou zranění,“ řekl nejprve představitel bezpečnostních služeb agentuře TASS. Sdělovací prostředky následně hovořily také o stanici Technologičeskij institut a podle upřesněných informací se vyšetřovací výbor zabývá explozí podomácku vyrobené nálože ve vlaku mezi stanicemi.

Úřady v pondělí navečer potvrdily, že se jednalo o teroristický útok.

Server listu Novaja gazeta ještě informoval o údajné bombě nalezené v jiné stanici. Televize Rossija 24 pak uvedla, že ještě před výbuchem byla jiná stanice metra uzavřena a evakuována kvůli výskytu podezřelého předmětu. Protiteroristické úřady následně potvrdily nález a likvidaci nevybuchlé nálože.

Foto: www.vk.com/spb_today, ČTK/AP

Vlak metra poničený výbuchem

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Záchranáři odnášejí zraněného člověka po výbuchu ve stanici metra Sennaja ploščaď v ruském Petrohradu.

Zdroj z vyšetřování řekl agentuře Interfax, že explodovala výbušnina umístěná ve třetím vagónu soupravy. Mohla být načasovaná, jelikož Interfax napsala, že se nejedná o sebevražedný atentát. Podle serveru Novaja gazeta měla výbušnina sílu zhruba 200 gramů trhaviny TNT.

Na prvních fotografiích z nástupiště byly vidět pokřivené a vyvrácené dveře soupravy metra ve stanici.

„Podle prvních předběžných informací se oběťmi stalo deset lidí. Jsou i zranění,“ řekl nejprve TASS představitel bezpečnostních orgánů. Později byla tragická bilance upřesňována.

Dalších 47 lidí bylo zraněno, přičemž do nemocnic bylo rozvezeno 37 lidí.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že úřady zatím pracují s veškerými možnými hypotézami o příčině výbuchu včetně terorismu. Současně byla zpřísněna bezpečnostní opatření i v hlavním městě Moskvě.

Výbuch v petrohradském metru, záběry z nástupiště

„Už jsem hovořil s vedoucími našich speciálních služeb, na zjištění příčin pracují,“ oznámil Putin. Prezident podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova pobýval v Petrohradu dopoledne a v době výbuchu se už nacházel za Petrohradem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Metrem v centru ruského Petrohradu otřásl výbuchVideo: AP

Putin se podle Kommersantu chystal na místo tragédie, ale nebylo mu to umožněno vzhledem k nejisté bezpečnostní situaci. Podle agentury AFP byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny všechny stanice petrohradského metra.

Foto: koláž Novinky.cz

Místo výbuchu

Záznam přímého přenosu ruské televize RT:

ZÁZNAM: Výbuch v petrohradském metruVideo: RT

Jak podotkla ČTK, Rusko bylo v minulých letech terčem několika krvavých útoků, jejichž pachateli byli extremisté ze severního Kavkazu. Útoky na civilní cíle v poslední době hrozili i bojovníci Islámského státu v souvislosti se zásahy ruské armády v Sýrii.

Útoky v ruském metru
6. února 2004 - 41 obětí
- Sebevražedný atentátník způsobil výbuch v moskevském metru mezi stanicemi Paveleckaja a Avtozavodskaja; zahynulo 41 lidí včetně atentátníka a 120 bylo zraněno.
31. srpna 2004 - 11 obětí
- V centru Moskvy v blízkosti stanice metra Rižskaja sebevražedná atentátnice odpálila nálož, která zabila 11 lidí včetně ní a více než 50 dalších osob zranila.
29. března 2010 - 40 obětí
- Sebevražedné atentátnice odpálily trhaviny v moskevském metru: 40 mrtvých a 100 zraněných.
3. dubna 2017 - nejméně 11 obětí
- Nejméně jedenáct mrtvých si vyžádala exploze v petrohradském metru, kterou způsobil výbuch podomácku vyrobené nálože.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám