Hlavní obsah

ČR odmítla odpustky za nepřijaté uprchlíky, které schválila Evropská komise

– Brusel • Aktualizováno

Evropská komise ve středu podpořila zrušení víz pro turecké občany cestující do Evropské unie, a to v případě, že Ankara do konce června splní zbývající podmínky. Eurokomisaři zároveň představili návrh nového systému azylového řízení. Ten počítá s možným vykoupením členských zemí z kvót částkou 250 000 eur (6,75 miliónu korun) za jednoho odmítnutého žadatele. Visegrádská čtyřka včetně České republiky to odmítla.

Foto: Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Představitelé Visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska návrh odmítli na své pražské schůzce. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na tiskové konferenci prohlásil, že je nemile překvapen.

Podle komise by měl nadále v EU platit takzvaný dublinský azylový systém. To znamená, že migranti budou muset žádat o azyl v té zemi, na jejíž území vstoupí jako první. Ale v případě, že bude některý ze členských států migranty přehlcen, bude aktivován nouzový systém přerozdělení.

Přijmi, nebo zaplať

Každá země by měla mít nově určenou kvótu, tedy počet azylantů, které by měla za rok zvládnout sama. Pokud by však během jednoho roku počet příchozích přesáhl 150 procent z tohoto počtu, bude aktivován systém přerozdělování, aby se dané zemi ulevilo.

Země, jež odmítnou přijímat „přebytečné“ azylanty odjinud, mají podle návrhu platit 250 tisíc eur (6,75 miliónu korun) za hlavu a peníze poputují do zemí, jež budou migrační vlnou zasaženy nejvíce.

Návrh vstoupí v platnost, pokud jej schválí Evropský parlament a kvalifikovaná většina členských států EU. Česká republika se svým odmítavým postojem tedy může být na Evropské radě přehlasována. Kvalifikovanou většinu totiž tvoří nejméně 16 států, jejichž obyvatelstvo tvoří 65 procent obyvatel Unie.

Zrušení víz pro Turky

Komise také ve středu doporučila zrušení víz pro turecké občany v EU.

Evropská komise původně počítala se zrušením víz na podzim, Ankara ale tlačila na dřívější, červnový termín.

Turci museli splnit 72 podmínek, ne všechny ale naplnili. Zdroje BBC v úterý uváděly, že Turecku chybí splnit necelých deset kritérií. Místopředseda komise Frans Timmermans ve středu prohlásil, že zrušení víz bude možné jen v případě, že Ankara splní zbývající podmínky do konce června.

Krok je součástí březnové dohody mezi EU a Ankarou, která na jejím základě v minulých týdnech významným způsobem omezila počty migrantů přeplouvajících z Turecka na řecké ostrovy v Egejském moři.

Rovněž zrušení víz ještě musí podpořit Evropský parlament a členské státy kvalifikovanou většinou.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Evropská komise zároveň ve středu doporučila kvůli regulaci migrace až šestiměsíční prodloužení kontrol na některých vnitřních hranicích Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám