Hlavní obsah

Je to opak toho, co slibovali. Belgičanka popsala život pod Islámským státem

Brusel

Třicetiletá Belgičanka Laura Passoniová přijala kvůli manželovi islám a vydala se dobrovolně do samozvaného chalífátu v Sýrii. Tam záhy zjistila, že tzv. Islámský stát není tím, za co se vydává. Ženě se i s dvěma jejími dětmi nakonec podařilo ze Sýrie utéct. Teď varuje ostatní, aby propagandě islámských extremistů nepodléhaly.

Foto: Profimedia.cz

Laura Passoniová se synem

Článek

Passoniová se zamilovala do muslima původem z Tunisu, jehož poznala jako prodavačka v belgickém městě Charleroi. Když se rozhodl odejít do Tuniska a následně do Sýrie a přidat se k Islámskému státu, následovala ho se svými dvěma dětmi, z nichž první měla z předchozího vztahu.

Rodina se předloni přistěhovala do syrského města Al-Báb nedaleko Aleppa (Halabu). Mladá žena teď přiznává, že jí důsledky došly až po příchodu do Sýrie. Loni se proto rozhodla utéct a vrátit se domů. Sliby, na které Islámský stát láká další příznivce, jsou podle ní lež.

„Nebyla jsem nucena stát se muslimkou, byla jsem přesvědčena. Strhne vás to, jako když se postavíte vodopádu,“ citoval Passoniovou web The Daily Mail.

„Šla jsem tam dobrovolně a vědomě. Konvertovala jsem k islámu a pak jsem byla zradikalizována. Byla jsem přesvědčena, že chalífát je tím jediným možným místem pro můj život a život mé rodiny. Až po příjezdu jsem pochopila význam slova teror,“ dodala Belgičanka.

Jen po boku manžela

Žena nemohla sama opustit dům, pouze po boku manžela a zahalená v burce. Zapovězený měla i přístup k internetu, pokud u toho nebyl její muž.

Postupně jí docházelo, že takový život nechce: „Začala jsem se bát, že by mi mohli vzít děti. Byl to opak toho, co propaganda o chalífátu slibovala.“

Passoniová tvrdí, že s rodinou sice neplatila žádné daně a zdravotnictví bylo zadarmo, přesto byl život v Sýrii nákladný a rodině nestačily peníze.

„Když jsem si uvědomila, že existuje riziko, že můj syn skončí jako terorista, rozhodla jsem se utéct,“ vysvětlila důvod svého útěku.

Domů přes Turecko

Nejprve se jí podařilo získat mobilní telefon a tajně se spojit se svými rodiči. Nakonec i s dětmi uprchla do Turecka. O okolnostech mluvit nechce, některá belgická média spekulují, že se útěk podařil díky dohodě belgických úřadů s radikálními islamisty v Turecku, kteří sehráli roli prostředníků.

Passoniová byla po svém návratu v Belgii vyslýchána, ale policie nakonec shledala, že nepředstavuje bezprostřední hrozbu. Byla odsouzena k pětiletému podmínečnému trestu a zaplacení pokuty 15 000 eur (405 000 korun).

„Ten trest jsem přijala. Upřímně řečeno, byla to úleva v porovnání s peklem, kterým jsem prošla v Sýrii,“ řekla nedávno během veřejného vystoupení v bruselské čtvrti Molenbeek. Právě odtud se rekrutovali teroristé, kteří útočili v Paříži i Bruselu.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Mladým ženám, které uvažují o cestě do tzv. Islámského státu, pak vzkázala: „Nedělejte to.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám