Hlavní obsah

Němci vybudují v Turecku vlastní leteckou základnu

Berlín/Ankara

Německé letectvo hodlá zřídit stálou leteckou základnu v Turecku. Jejím účelem bude poskytovat zázemí pro operační lety nad územím, jež okupuje Islámský stát. Vlastní německé vojenské objekty hodlá spolková vláda vybudovat na turecké letecké základně Incirlik, kterou už využívá. Vyplývá to z materiálu, jenž získal německý týdeník Der Spiegel.

Foto: AirbusGroup

Německá průzkumná Tornado RECCE

Článek

Německé letectvo už má na základně Incirlik na jihu země stroje Tornado. Nově si tam ale chce vybudovat vlastní infrastrukturu v hodnotě 65 miliónů eur, tedy v přepočtu asi 1,76 miliardy korun.

Rozšíření stávající turecké základny počítá s autonomním německým střediskem pro letový provoz, kompletním bojovým velitelstvím a ubytovacími kapacitami pro německý personál.

Berlín podle Spiegelu navíc s Ankarou jedná o možném dlouhodobém rozmístění německých pozemních sil na tureckém území.

V současné době z Incirliku téměř denně startují Tornada vybavená fotoaparáty s vysokým rozlišením. Mají za úkol vytipovávat nad územím okupovaným teroristy cíle pro spojenecké bombardování.

Hotovo do léta příštího roku

Pokud jde o investice, hodlá Berlín vyčlenit 10 miliónů eur (270,4 miliónu korun) na vybudování vlastního střediska pro řízení letového provozu, 15 miliónů eur (405,6 miliónu korun) na ubytovací kapacity pro asi 400 vojáků a 34 miliónů eur (919,4 miliónů korun) na velitelství. Hotovo by mělo být do léta příští roku.

Do výstavby zázemí pro volnočasové aktivity je Berlín připraven investovat dalších 4,5 miliónu eur, což odpovídá přibližně 121,7 miliónu korun.

Rozpočet už byl schválen německým ministerstvem financí a se stavbou, na níž se mají dle podmínek Ankary podílet turecké firmy, by se mělo začít, co nejdříve to bude možné.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Opozice ale vyjádřila své pochybnosti. „Ačkoliv mise namířená proti Islámskému státu přišla zčistajasna, zdá se, že se ministryně obrany Ursula von der Leyenová hodlá (v Turecku) zakopat dlouhodobě,“ řekl Spiegelu Tobias Lindner ze Strany zelených a vyzval vládu, aby okamžitě zveřejnila veškeré podrobnosti projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám