Hlavní obsah

Proti obchodní dohodě EU a USA demonstrovaly v Německu desítky tisíc lidí

Několik desítek tisíc lidí se v sobotu v německém Hannoveru sešlo na demonstraci proti připravovanému Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství (TTIP). Zatímco policie odhadla počet účastníků na zhruba 35 000 lidí, organizátoři hovoří o 90 000 demonstrantech. Demonstrace se uskutečnila před nedělní návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy. Kritici dohody tvrdí, že smlouva by mohla ohrozit stávající míru ochrany spotřebitelů i životního prostředí, kterou garantuje Evropská unie.

Foto: Nigel Treblin, Reuters

Na demonstraci v Hannoveru se sešlo několik desítek tisíc lidí.

Článek

Protest v centru Hannoveru probíhá poklidně a ani policie se možných střetů neobává. "Je tu zastoupeno celé spektrum občanské společnosti, nečekáme žádné násilnosti," citovala agentura DPA jednoho z policistů.

Jednání o smlouvě o volném obchodu bude v neděli jedním z témat, které bude Obama s německými politiky probírat. Je ale velmi nepravděpodobné, že by dohoda byla schválena ještě před koncem jeho funkčního období v Bílém domě. Obamovi mandát vyprší v lednu příštího roku.

Demonstranti se bojí posílení moci koncernů

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky a bojuje proti ní i řada aktivistů i jiných skupin. Podle nich TTIP omezí demokratická práva Evropanů, zatímco velké korporace budou mít ještě větší vliv na vznik zákonů.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jeden z plakátů, odkazující na Obamovu prezidentskou kampaň

"Všímám si toho, že odpor občanské společnosti (vůči dohodě) roste - a to nejen v Evropě, ale i v USA," uvedla v Hannoveru spolupředsedkyně strany Zelených Simone Peterová.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Demonstranti v Hannoveru

"Tady demonstrují ti správní příznivci transatlantických vztahů - nejsme proti spravedlivé dohodě mezi Evropou a USA," uvedl další představitel opozičních Zelených Jürgen Trittin, podle něhož protestujícím vadí taková podoba dohody, která by zavedla zvláštní režim pro velké koncerny.

Reklama

Výběr článků

Načítám