Hlavní obsah

Obama: Setrvání Británie v EU je v zájmu Londýna i Washingtonu

– Londýn • Aktualizováno

Setrvání Británie v silné Evropské unii je v nejlepším zájmu Londýna i Washingtonu. Po pátečním jednání s britským premiérem Davidem Cameronem to prohlásil americký prezident Barack Obama. EU podle šéfa Bílého domu vliv Británie ve světě netlumí, ale posiluje. Obama se v pátek také setkal s královnou Alžbětou II a popřál jí k 90. narozeninám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alžběta II. přijala ve Windsoru Baracka ObamuVideo: Reuters

 
Článek

Rozhodnutí o budoucnosti Británie v EU v červnovém referendu je podle Obamy plně v rukou britských občanů, mezi přáteli by ale mělo být dovoleno "být upřímný".

Setrvání Británie v unii je "v hlubokém zájmu USA", řekl šéf Bílého domu. Členství v Evropské unii podle Obamy přispívá k bezpečnosti i k hospodářské prosperitě Spojeného království.

V otázce britského referenda má smysl naslouchat názorům přátel, reagoval Cameron, který se rovněž během tiskové konference vyjadřoval pro další členství své země ve společenství evropských států.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama a britský premiér David Cameron

Kromě nadcházejícího britského hlasování o EU jednali Obama s Cameronem rovněž o situaci v Libyi a v Sýrii, o boji proti Islámskému státu (IS), ale i o výzvách spojených s migrační krizí. Podle Camerona hovořili v této souvislosti například o možnosti rozšíření mise NATO z východní i do střední části Středomoří.

Poslední v řadě?

V hospodářské oblasti se oba představitelé shodli na podpoře smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy, která se připravuje pod názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Pokud by Británie opustila EU, mohla by si s Washingtonem vyjednat vlastní obchodní dohodu, což by ale nebyla rychlá záležitost, neboť Britové by byli "poslední v řadě", poznamenal Obama.

Šéf Bílého domu už krátce po svém čtvrtečním příletu podpořil setrvání Velké Británie v Evropské unii. Učinil tak písemně v článku, který publikoval deník The Daily Thelegraph. Členství v Evropské unii dělá Velkou Británii ještě silnější, napsal. [celá zpráva]

Starosta Londýna a zastánce odchodu Británie z EU Boris Johnson v deníku The Sun pak napsal, že Američané by ve svém regionu o něčem, jako je EU, ani neuvažovali. „Proč si tedy myslí, že pro nás je to správné?” uvedl Johnson.

Oběd s královnou

Obama s manželkou Michelle využili návštěvy Británie také k setkání s královnou Alžbětou II. Té pogratulovali ke čtvrtečním 90. narozeninám. [celá zpráva]

Foto: John Stillwell, ČTK/AP

Zleva: Královna Alžběta II., Barack Obama, jeho choť Michelle a princ Philip.

V pátek v Kensingtonském paláci Obama ještě povečeří s princem Williamem, jeho ženou Kate a princem Harrym.

Po návštěvě Spojeného království zamíří Obama do Německa, kde se setká s kancléřkou Angelou Merkelovou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Neopouštějte EU, apeluje Obama na Británii

Velká Británie by měla zůstat součástí Evropské unie, napsal americký prezident Barack Obama v novinovém článku. Podle Obamy je setrvání Británie v Unii...

Výběr článků

Načítám