Hlavní obsah

Fica léčí v ústavu, který vede imigrant z Tuniska. Premiérovým slovům o integraci navzdory

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ředitelem národního ústavu srdečních a cévních chorob v Bratislavě je imigrant z Tuniska Mongi Msolly. Od minulého čtvrtka je zde přitom hospitalizován slovenský premiér Robert Fico, který je známým kritikem migrace.

Foto: tvnoviny.sk

Ředitel Národního ústavu srdečních a cévních chorob v Bratislavě Mongi Msolly je původem z Tuniska.

Článek

Server islamonline.sk upozornil, že Msolly studoval v letech 1983 až 1984 na vysoké škole elektrotechnické v Tunisu, následně na Slovenské vysoké škole technické v Bratislavě (1985 až 1990) a specializaci lékařská elektronika ukončil v roce 2006 v Brně na International Bussines School.

Od ukončení studií působí v bratislavském ústavu a v roce 2003 se stal jeho ředitelem. Pod jeho vedením získal ústav například certifikát kvality belgické akreditační společnosti.

Msolly mluví arabsky, anglicky, francouzsky a slovensky.

Fico strašil migranty

Slovenská média v této souvislosti upozorňují, že Fico projevil v uplynulých měsících velmi negativní postoj k migrantům a na kritice migrace postavil i předvolební kampaň své strany Směr-sociální demokracie.

„Je těžké integrovat lidi, kteří mají jinou tradici a kulturu. Na Slovensku máme hodně Romů. Ani ty, naše vlastní občany, nedokážeme integrovat,“ uvedl například Fico. „Monitorujeme každého muslima, který je na území Slovenska. Je tu velké bezpečnostní riziko. Musíme zabránit vytvoření ucelené muslimské komunity na Slovensku,“ řekl při jiné příležitosti předseda slovenské vlády.

Média v této souvislosti konstatují, že Msolly nepřišel do Evropy v rámci nekontrolované migrační vlny, ale strávil několik let na studiích v bývalém Československu a následně odvedl kus hodnotné práce.

„Zdá se, že ´nesprávná´ země původu ještě neznamená automaticky hrozbu. Přesvědčit se o tom může nejen slovenský premiér, ale množství pacientů, kteří ústav v minulosti navštívili,“ poznamenal v této souvislosti server islamonline.sk.

Lehčí infarkt

Ústav zatím o zdravotním stavu premiéra na žádost jeho rodiny podrobněji neinformuje. Podle slovenských médií Fico překonal akutní koronární syndrom, jak lékaři označují lehčí infarkt.

Předseda vlády není přítomen rozpravě k programovému prohlášení vlády, která v těchto dnech probíhá ve slovenském parlamentu. O programu nové koaliční vlády informoval v pondělí vicepremiér Peter Pellegrini a požádal poslance o jeho schválení. Vládní koalice Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana, Most-Híd a Síť disponuje ve 150členném parlamentu pohodlnou většinou 81 křesel.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Reklama

Související články

Fico byl hospitalizován s podezřením na infarkt

Slovenský premiér Robert Fico zrušil ze zdravotních důvodů čtvrteční návštěvu České republiky. Bez dalších podrobností to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček....

Výběr článků

Načítám