Hlavní obsah

Německá vláda hodlá vytvářet umělá pracovní místa pro přistěhovalce

– Berlín

Německá vládní koalice se v noci na čtvrtek dohodla na podobě návrhu zákona o integraci přistěhovalců. Ten počítá s vytvořením 100 tisíc státem dotovaných pracovních míst a pozastavením platnosti pravidla, podle něhož jsou pracovní místa nejprve obsazována Němci či občany EU. Migranty na oplátku čekají povinné jazykové a integračními kurzy, jakožto i přidělení trvalého bydliště. Oznámila to spolková kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekající na registraci na berlínském sociálním úřadě.

Článek

"Připravili jsme základní body integračního zákona, který je vůbec první takovou normou v dějinách Spolkové republiky. Je to kvalitativní posun, kdy stát vidí jako jeden ze svých zákonných úkolů vytvářet nabídky podpory, ale také stanovit povinnosti pro všechny, kdo k nám přicházejí," řekla na tiskové konferenci kancléřka Merkelová.

Odebírání azylu

Kromě povinné účasti na bezplatné výuce němčiny budou muset přistěhovalci ve Spolkové republice docházet také na integrační kurzy, kde by se měli učit základům německého práva a kulturním zvyklostem.

Ti, kdo se budou začlenění do německé společnosti bránit, by měli být podle nových pravidel zbavováni uprchlického statusu.

"Bude platit, že kdo tento kvalifikační kurz před řádným ukončením opustí, přijde o dočasné povolení k pobytu a tím i o právo zůstávat v Německu. Trvalé povolení k pobytu budou moci uprchlíci získat jen tehdy, když prokážou úsilí o integraci," vysvětlila podle ČTK Merkelová.

V případě, že se uprchlíci přestěhují z přiděleného trvalého bydliště, přijdou o finanční podporu.

"Kdo k nám chce patřit, bude nyní mít lepší možnost sám přispět celé společnosti. Tento zákon signalizuje, že se úsilí vyplatí. Kdo se bude angažovat, získá uznání, blahobyt, svobodu a po jisté době snad i práva (německých) státních občanů," řekl o opatřeních integračního zákona vicekancléř a předseda sociální demokracie (SPD) Sigmar Gabriel.

Pracovní místa jen pro uprchlíky

Státem dotované pracovní pozice budou migrantům k dispozici už během posuzování jejich práva na azyl. Mělo by jít o jednoduchá a méně placená zaměstnání, která nebudou k dispozici lidem z takzvaných bezpečných zemí.

„Padesát let po začátku přistěhovalectví dostane nyní Německo integrační zákon,” napsal po čtvrtečním jednání na Twitteru šéf poslanců koaliční SPD Thomas Oppermann.

Tweet poslance Oppermanna

Nově bude také možné zaměstnávat migranty na krátkodobé práce. Pravidlo o preferenci zaměstnávání Němců a občanů EU by mělo prozatím přestat platit na tři roky.

Návrh zákona bude ještě projednán se zemskými hejtmany všech spolkových zemí, poté bude sepsán konečný návrh zákona, který vláda předloží poslancům. Konečnou podobu slibuje kabinet představit do konce května.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Za loňský rok přišlo do 81miliónového Německa 1,1 miliónu přistěhovalců a od začátku letošního roku zaregistrovaly úřady již 174 tisíc příchozích. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám