Hlavní obsah

Belgický chaos se promítá i do zpráv o vyšetřování. Nakonec je všechno jinak

Charleroi

Vyšetřování teroristických útoků v Bruselu provázejí nejednotné a unáhlené zprávy belgických médií. Jejich postupné upřesňování a uvádění na pravou míru pak připomíná pověstné Rádio Jerevan.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Největší pietní místo, po útocích spontánně vytvořené u staré burzy přímo v centru Bruselu

Článek

La Dernière Heure přišel v sobotu se zprávou, že čtvrtek večer byl ve městě Charleroi při venčení psa zavražděn bezpečnostní pracovník jaderné elektrárny a ztratila se jeho přístupová karta. Vyšetřovatelé prý pracovali s verzí, že muž byl zabit právě kvůli své služební kartě, díky které se pachatelé mohli dostat do jaderné elektrárny, protože usilují o výrobu „špinavé bomby”.

Prokuratura z Charleroi ale zprávu o několik hodin později podle zpravodajské agentury Belga dementovala s tím, že obětí byl pracovník bezpečnostní agentury G4S Didier Prospero. Nebyl ani zastřelen v Charleroi, nýbrž ve čtyřicet kilometrů vzdáleném městečku Froidchapelle. Nestalo se tak při venčení psa, nýbrž doma ve vaně. Prosperovo tělo prý našly jeho tři děti, když se vrátily ze školy.

Prospero pracoval jako šéf bezpečnosti v centru jaderného výzkumu v městě Fleurus, nikoliv jaderné elektrárny, jak uváděly první zprávy. [celá zpráva]

Vražda je navíc podle Belgy vyšetřována jako kriminální čin, nikoliv teroristický. Žádný přístupový čip se údajně neztratil.

Sebevražedného atentátníka původně „zadrželi”

Podobně tento týden ve středu La Dernière Heure informoval o tom, že belgická policie zadržela třetího hledaného útočníka z bruselského letiště Najima Laachraouia. Odvolával se přitom na zdroje z vyšetřování. Chvíli před údajnou mimořádnou tiskovou konferencí ale policie tuto zprávu dementovala. La Dernière Heure se posléze za mylné informace omluvil. [celá zpráva]

Podle posledních zpráv byl Najim Laachraoui jedním ze dvou sebevražedných atentátníků. Oním třetím hledaným útočníkem byl v pátek zadržený novinář Fayçal Cheffou. [celá zpráva]

Útočníků v Bruselu by mělo podle vyšetřovatelů být pět. Laachraoui, Cheffou, bratři El-Bakraouiovi a jeden zatím neidentifikovaný muž, který měl být spolu s Khalidem El-Bakraouim v metru. U něj není jasné, zda je na útěku, nebo je jednou z obětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám