Hlavní obsah

Maďarská vláda odsouhlasila balíček protiteroristických zákonů

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda dala ve středu zelenou balíčku protiteroristických zákonů. Na jeho základě bude možné například odposlouchávat telefony, sledovat e-maily a bankovní konta občanů. Nyní ho bude projednávat parlament, k jeho prosazení bude potřeba i hlasů opozice.

Foto: MTI

Zleva ministr vnitra Sándor Pintér, mluvčí vlády Zoltán Kovács a ministr obrany István Simicskó

Článek

Ministr obrany István Simicskó požádal opozici o spolupráci, protože přijetí kompletního protiteroristického balíčku si vyžádá změnu ústavy. Vládní strana FIDESZ sice má v parlamentu většinu, ale nemá dostatek hlasů, aby mohla sama změnit ústavu.

„V současné situaci potřebujeme konsenzus,“ řekl maďarský ministr vnitra Sándor Pintér. Současně zdůraznil, že k odposlouchávání telefonů bude i nadále potřebný souhlas soudu.

V případě teroristické hrozby by však mohl stát omezit komunikaci mezi občany na SMS zprávy, aby mobilní sítě nebyly přetíženy a byly k dispozici oficiálním úřadům.

„Události v Bruselu prokázaly souvislost mezi terorismem a migrační vlnou,“ konstatoval Pintér.

Terorismus spojují s muslimy

Až 64 procent Maďarů spojuje terorismus s muslimy. Podle průzkumu agentury Nézőpont považuje 58 procent Maďarů muslimy za násilnější ve srovnání s ostatními lidmi. Plných 27 procent lidí si myslí, že islám je hlavním důvodem, proč se mladí muslimové žijící v západní Evropě přidávají k teroristickým organizacím.

Foto: MTI

Transportéry maďarské policejní protiteroristické jednotky před budapešťským letištěm

Téměř 73 procent Maďarů se domnívá, že muslimové, kteří v posledních letech přišli do Evropy, se nebudou schopni začlenit do evropských společenství. Až 56 procent Maďarů má obavy, že muslimové se mohou stát většinovou skupinou v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám