Hlavní obsah

Viděli jsme těla bez nohou. Svědci popsali hrůzu po výbuších v Bruselu

– Brusel

Výbuchy nastaly téměř současně. Po nich se propadl strop, vysypaly se skleněné stěny. Jakmile ubylo kouře a dosedl prach, naskytl se přeživším pohled na rozmetanou letištní halu plnou trosek a krve, na mrtvé a zraněné. K šoku se přidala panika. O hodinu později vybuchla další bomba ve vagónu metra plném lidí.

Foto: Profimedia.cz

Následky výbuchu v hale bruselského letiště Zaventem

Článek

Exploze otřásla bruselským letištěm v úterý krátce po osmé hodině. „Nastal první výbuch a pak o deset vteřin později druhý. Ten byl velký, skutečně velký. Bylo to jen 30 metrů ode mě,“ popsal severu MailOnline 30letý Dries Valaert, který v době útoku čekal na letišti na odbavení.

„Oba výbuchy přišly téměř současně. Oba nastaly u odbavovací přepážky, jedna byla blízko kavárny Starbucks. Bylo to hrozné, všude samá krev. Hotová apokalypsa,“ doplnil zaměstnanec letištní restaurace Samir Derrouich.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vnitřku zdevastované letištní budovy krátce po explozíchVideo: Caters News, AP

„Byla to hrůza. Viděl jsem nejméně sedm mrtvých. Všude byla krev. Lidé bez nohou. Viděli jsme těla bez nohou. Viděl jsem dva muže, jak leží obličeji dolů a z hlav jim crčí krev. Ta zranění byla strašná, to si neumíte představit,“ potvrdil Alphonse Youla.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Tlaková vlna z výbuchů vyrazila na bruselském letišti skleněná okna.

Podle britského novináře Alexe Rossiho se po explozích otřásla celá budova.

Bomby mohly být v kufrech

Výbuchy byly dva, ale svědci se shodují, že slyšeli jen jednoho muže, jak krátce předtím vykřikuje něco arabsky. Dries Valaert si myslí, že bomby byly schované v kufrech, které byly právě na odbavení.

Foto: Profimedia.cz

Následky výbuchu v hale bruselského letiště Zaventem

„Exploze nastaly hned za přepážkami a tlaková vlna šla směrem k nám. To se mi jeví jako nejrealističtější možnost. Nemyslím si, že to byl někdo se sebevražednou vestou,“ poznamenal.

Foto: Reuters

Teroristé zaútočili na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek.

Chvíli po výbuchu se k šoku přidala panika a nastal hromadný úprk. „Utíkal jsem. Přeskočil jsem bezpečnostní zábrany směrem k odletové bráně, protože jsem si myslel, že tam to bude bezpečnější. Mojí první reakcí byla vypadnout pro případ, že tam jsou útočníci s puškami. Zavládla panika, všude byli lidé v pohybu,“ uvedl Valaert.

Metro bylo plné lidí

V 9.19 hodin vybuchla bomba v centru města v blízkosti klíčových institucí v soupravě metra ve stanici Maelbeek. Vlak byl v ranní špičce plný lidí. „Metro zrovna vyjíždělo ze stanice, když se ozvala skutečně hlasitá exploze. Všude zavládla panika, metro bylo plné lidí,“ uvedl Alexandr Brans.

Foto: Profimedia.cz

Následky atentátu v bruselském metru

První fotografie odhalily, že exploze vagón zcela zničila. Uvnitř rozmetala veškeré vybavení, vyrazila všechna okna a dveře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám