Hlavní obsah

Ruský soud uznal ukrajinskou pilotku Savčenkovou vinnou

– Doněck • Aktualizováno

Ruský soud v pondělí uznal ukrajinskou vojenskou pilotku Nadiju Savčenkovou vinnou z nezákonného překročení ruských hranic a podílu na vraždě dvou ruských novinářů, kteří byli zabiti v létě 2014 minometnou palbou na východě Ukrajiny. Obžaloba žádá pro 34letou Ukrajinku 23 let vězení, výši trestu však soudce ohlásí až v úterý, kdy má dokončit čtení verdiktu.

Foto: Reuters

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková u ruského soudu

Článek

Soudce Leonid Stěpaněnko uvedl, že Savčenková „spáchala vraždu jako členka skupiny osob podle předem domluveného plánu z důvodů nenávisti a zášti (...) k rusky hovořícím lidem”.

Za „organizátora vraždy” označil ukrajinského poslance Serhije Melničuka jako tehdejšího velitele dobrovolnické jednotky Ajdar, ve které Savčenková bojovala s proruskými separatisty.

Konkrétně měla ukrajinská pilotka předloni v létě v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny úmyslně navést minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů. Dva ruští žurnalisté byli při útoku zabiti.

Pilotka vrtulníku Mi-24 vinu odmítá a na protest proti svému uvěznění před osmnácti dny již poněkolikáté vyhlásila hladovku. Po minulém soudním slyšení dokonce na několik dní přestala i pít. [celá zpráva]

V době palby už byla zadržena, tvrdí obhájci

Obhajoba trvá na tom, že záznamy telefonních hovorů dokazují pilotčinu nevinu. Ukrajinka prý už tou dobou byla v zajetí proruských separatistů, kteří ji předali Rusům.

Jeden z advokátů se podle serveru BBC nicméně nechal slyšet, že počítá s tím, že ruský soud pošle Nadiju Savčenkovou za mříže na „několik desítek let“.

Při vynášení rozsudku zůstala Savčenková sedět na lavici obžalovaných, ačkoli by podle pravidel měla stát. Později se procházela v kleci, v níž bývají v Rusku drženi obžalovaní, a podle ruských novinářů žertovala s obhájci.

Ve svém závěrečném vystoupení před soudem předem oznámila, že se proti verdiktu neodvolá. To by podle jejího obhájce mohlo urychlit případnou výměnu za Rusy vězněné na Ukrajině, avšak znemožní to napadnout ruský proces a rozsudek u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Národní hrdinka a poslankyně

Na Ukrajině se vězněná pilotka stala takřka národní hrdinkou a byla v nepřítomnosti  zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu.

Soud měl původně vynést rozsudek už 9. března, ale nakonec termín odložil na stání ve dnech 21. a 22. března.

Sobotka volá po propuštění

K propuštění Savčenkové z ruského vězení minulý týden na summitu EU vyzval mimo jiné předseda Evropské rady Donald Tusk. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky tak učinil z českého podnětu vzneseného na summitu.

Za propuštění vězněné Ukrajinky se přimluvil také americký prezident Barack Obama a představitelé zemí skupiny G7.

Na proces přijeli diplomaté z 13 zemí, avšak do soudní síně je nevpustili, uvedla agentura Interfax-Ukrajina. Ruští pohraničníci podle ukrajinských médií nepustili k soudu ani zmocněnkyni ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Irynu Heraščenkovou. Nehledě na diplomatický pas ji označili za bezpečnostní hrozbu a zakázali jí vstup do Ruska na pět let.

Spekulace o výměně

Savčenková, její obhájci i média už od začátku procesu spekulují o tom, že by mohla být vyměněna za ruské občany Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova.

Ty ukrajinští vojáci zajali loni v květnu při přestřelce se separatisty na východě Ukrajiny a nyní jsou souzeni v Kyjevě jako teroristé.

Rusko dopředu avizovalo, že vyjednávání o případné výměně je možné až po vynesení rozsudku. Teď se tedy pro něj otevírají dveře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám