Hlavní obsah

Abdeslam se prý jednou při zátahu policie schoval ve skříni

– Brusel

Mozek pařížských útoků Salah Abdeslam unikl při zásahu policistů schovaný ve skříni, kterou odvezla stěhovací služba - ve skutečnsti jeho komplicové. Podle spekulací, které předkládá CNBC s odkazem na agenturu Reuters, se to stalo při listopadovém zásahu.

Foto: Reuters Tv

Belgická policie vede zadrženého Salaha Abdeslama

Článek

Abdeslam žil v bytě nedaleko svého původního bydliště na předměstí Bruselu mnoho týdnů. Chodil po ulicích, nechával si dovážet pizzu.

“Každý věděl, že Salah tu je. A ne sám, vědělo se i to, že je s Mohamedem Abrinim v domě vedle lékárny. Několik týdnů chodili po ulicích, na hlavě nosili čepice,” řekl listu Sunday Mirror jeden z obyvatel Molenbeeku.

Policie jej kontrolovala - a nepoznala jej

Abdeslamovi se dařilo před policicí skrývat několik měsíců. Unikl z Francie hned po útoku. Odjel do Belgie, dokonce ho na cestě kontrolovala policie a nepoznala jej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie odvádí Salaha AbdeslamaVideo: Reuters

Server Daily Mail uvedl, že při pátečním zásahu policie čekala, zda je Abdeslam doma. Poznala to podle toho, že si nechal doručit velkou zásilku pizzy, což naznačovalo, že v bytě je patrně více lidí.

Kromě Abdeslama byl zatčen i jeho komplic, který používal jméno Amin Šukrín. Abrini policii unikl. Zadrženi byli také tři členové rodiny, u nichž se terorista skrýval.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Salah Abdeslam

Abdeslam údajně s vyšetřovateli spolupracuje. Přiznal, že se chtěl 13. listopadu odpálit na stadiónu, kde probíhalo utkání Francie s Německem, ale nakonec si to rozmyslel. Brání se tomu, aby byl vydán do Francie, což se ale pravděpodobně stane.

Při útocích, které spáchali jeho komplicové, zemřelo 130 lidí, nejvíce při střelbě v hudebním klubu Bataclan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám