Hlavní obsah

Slovenské strany si rozdělily posty ve vládě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Čtyři strany, které mají tvořit příští vládní koalici na Slovensku, se ve středu dohodly na rozdělení postů v nové vládě a ve vedení parlamentu. Strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica obsadí ve vládě sedm křesel.

Foto: David W Cerny, Reuters

Robert Fico by měl stanout v čele už třetí slovenské vlády.

Článek

Novou koaliční vládu s největší pravděpodobností povede opět Fico, který bude stát v čele již třetího kabinetu. V letech 2012 až 2016 byl předsedou první jednobarevné vlády od roku 1989. Po březnových volbách však musel hledat koaliční partnery.

Fico jako první oslovil Slovenskou národní stranu (SNS) a následně se překvapivě přidaly strany Most-Híd a Síť, které v uplynulém volebním období patřily k ostrým kritikům jednobarevné vlády Směru.

Směr obsadí ve vládě sedm křesel, SNS tři, slovensko-maďarská strana Most-Híd dvě a strana Síť jedno křeslo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb na Slovensku

Směr získá ministerstvo vnitra, financí, zahraničí, hospodářství, práce, zdravotnictví a kultury. SNS bude mít ministra obrany, školství a zemědělství. Most-Híd ministerstvo spravedlnosti a životního prostředí a strana Síť ministerstvo dopravy.

SNS obsadí post předsedy parlamentu. Místopředsedy parlamentu budou zástupci stran Směr, Most-Híd a Síť. Čtvrtého místopředsedu nominuje opozice.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Reklama

Související články

Na Slovensku se rodí vládní koalice

Předsedové politických stran Směr-sociální demokracie, Slovenské národní strany (SNS), Most-Híd a Síť se v úterý dohodli na programových prioritách, jež by se...

Výběr článků

Načítám