Hlavní obsah

Odhad: Fico získal jen třetinu hlasů, v parlamentu by mohlo být až devět stran

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V sobotních parlamentních volbách na Slovensku podle prvních volebních odhadů agentury Focus zvítězila strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Podle odhadů, které zveřejnila televize Markíza, by ale Ficova strana mohla získat jen 27,3 % hlasů. Směr by tak přišel o absolutní většinu v parlamentu a musel by hledat víc než jednoho partnera do koalice.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Do parlamentu by se mohlo dostat až devět stran.

Na druhém místě podle odhadů skončila překvapivě strana Svoboda a Solidarita se ziskem 13,3 % hlasů, na třetím strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti se ziskem 11,2 % hlasů.

Další je Slovenská národní strana (SNS) s podporou 8% voličů. SNS se tak zřejmě po čtyřech letech vrátí do parlamentu.

Slovensko-maďarská strana Most-Híd by měla získat 7,3 % hlasů.

Největším překvapením voleb by se podle odhadů mohla stát extrémně pravicová strana Kotleba - Ľudová strana naše Slovensko se ziskem 6,8 % hlasů. Strana Sieť by získala 6,7 % hlasů a strana Sme rodina - Boris Kollár se ziskem 5,98 %. Do parlamentu by se mohlo dostat také Křesťanskodemokratické hnutí se ziskem 5 procent hlasů.

Ani koalice s SNS by Ficovi nestačila

Podle těchto odhadů by Směr získal jen 45 poslanců ve 150členném parlamentu. Ani s předpokládaným koaličním partnerem SNS, která by měla 13 poslanců, by nedokázal vytvořit funkční koalici.

Komentátor Marián Leško po zveřejnění odhadů uvedl, že Fico už pravděpodobně nebude určovat politickou scénu. „To tady léta nebylo,“ konstatoval.

Televize Markíza vypočítala, že existuje možnost ustavení pravicové koalice. Takovou vládu by mohlo sestavit pět stran, ale pouze s tichou podporou nové strany Sme rodina - Boris Kollár, který už předem avizoval, že do žádné vlády nepůjde.

Nadále však platí, že Fico bude vítězem voleb a prezident by ho měl pověřit sestavením vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám