Hlavní obsah

Obama představil plán na uzavření věznice v Guantánamu

Washington
Aktualizováno

Šéf Bílého domu Barack Obama představil plán uzavření americké věznice Guantánamo na Kubě. Zbylí vězni by podle něj měli být převezeni na třináct blíže nespecifikovaných míst ve Spojených státech. Americké ministerstvo obrany podle něj v úterý odeslalo do Kongresu návrh na uzavření káznice, kde jsou již 14 let zadržováni lidé podezřelí z terorismu.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama představuje plán na uzavření věznice Guantánamo.

Článek

Podle Obamy byl již schválen převoz 35 ze současných 91 vězňů umístěných na základně na východě Kuby do několika zahraničních zemí. Zbytek by měl být umístěn na některém z vybraných míst v USA.

Americký prezident si uzavření věznice vytyčil za jeden z hlavních cílů svého letos končícího druhého volebního období. Jedním z jeho argumentů je kromě kritizovaných metod, jež jsou v rozporu s americkými hodnotami, také špatná pověst v zahraničí.

"Guantánamo poškozuje naše vztahy se spojenci," pronesl Obama, podle něj jsou kvůli věznici USA negativně vnímány ve světě.

Očekává se, že plán narazí na odpor republikánů, kteří mají většinu křesel v obou komorách Kongresu.

Náklady až 450 miliónů dolarů 

Pádným důvodem pro uzavření jsou podle něho i finance. "Jen loni stál provoz věznice 450 miliónů dolarů (11,25 miliardy korun)," přiblížil šéf Bílého domu.

Umístění zbylých vězňů v USA navzdory těmto výdajům ušetří Američanům až 85 miliónů dolarů (2,1 miliardy korun) v porovnání s tím, kolik by stálo jejich držení na kubánské základně.

Očekává se, že proti plánu na uzavření věznice a umístění vězňů v USA se postaví republikáni ovládající obě komory Kongresu.

Související téma:

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Věznice na východě Kuby byla zřízena před 14 lety. Určena byla zejména pro podezřelé z účasti na teroristických útocích na USA z 11. září 2001.

Reklama

Související články

Na Guantánamu je poprvé méně než sto vězňů

V americké věznici Guantánamo na Kubě je poprvé od jejího otevření v roce 2002 méně než sto vězňů. Ve čtvrtek bylo deset zadržovaných Jemenců vydáno do Ománu,...

Výběr článků

Načítám