Hlavní obsah

Seškrtat sociální dávky se chystají i další země EU. Přijdou o ně zřejmě i Češi

Německá vláda zváží snížení přídavků na děti cizinců, kteří sice v Německu pracují, jejich rodina však žije v jejich zemi původu, kde jsou životní náklady nižší. O témže opatření uvažuje podle agentury APA i Rakousko a podle televize ZDF také Dánsko. Zdá se, že analogickým krokem Londýna se inspirovaly další západní země. Pokud by se k redukci dávek skutečně rozhodly, mělo by to dopad i na české občany.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Předsedové vlád na summitu EU. Zleva: Xavier Bettel (Lucembursko), Beata Szydlová (Polsko), Enda Kenny (Irsko), Angela Merkelová (Německo), Charles Michel (Belgie) a Bohuslav Sobotka.

Článek

Cestu ke snižování sociálních dávek otevřela čerstvá dohoda na summitu mezi Evropskou unií a Británií o reformě fungování osmadvacítky. [celá zpráva]

„Je schůdné, aby se přídavky vyplácené pro děti, které nežijí v Německu, upravily podle úrovně životních nákladů konkrétních zemí. Tyto životní náklady jsou zpravidla nižší než v Německu,“ sdělila serveru Focus Online mluvčí německého ministerstva pro rodinu.

„Ve vládě se poradíme, jak bude Německo v této věci dál postupovat,“ doplnila.

Pro snížení příplatku na děti se vyslovil poslanecký klub konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové, podpořil ho i Olaf Scholz, místopředseda koaliční sociální demokracie (SPD). O možné úpravě přídavků na děti mluvila bezprostředně po summitu i Merkelová.

Rakousko až po referendu

O snížení přídavků na děti cizinců uvažuje i rakouská vláda. Zákony ale nebude upravovat, dokud se v Británii neuskuteční referendum o členství v Unii.

„Pokud smlouva vstoupí v platnost, pokud se Britové v referendu vysloví pro setrvání v EU, pak bychom se měli sejít a jednat, co z toho (britských požadavků) by mělo smysl i pro Rakousko,“ řekl kancléř Werner Faymann.

Německo nyní podle deníku Bild vyplácí přídavky na děti ve výši 190 eur (5140 Kč) měsíčně zhruba 70 tisícům cizinců, jejichž děti žijí v jejich domovských státech.

Rakousko loni vyplatilo celkem podporu pro děti žijící v zahraničí ve výši 223 miliónů eur (šest miliard Kč), převážná většina prostředků směřovala do Maďarska.

Nejštědřejší je ale Dánsko. Rodič tam dostává na dvouleté dítě v přepočtu až 590 eur (asi 16 tisíc korun). Dávka postupně klesá, nejnižší je těsně před dosažením dospělosti – 123 eur (3500 korun).

Co dojednal Cameron

Británie na summitu sice neuspěla s požadavkem na to, aby mohla zcela zrušit dětské přídavky, které pobírají v Británii pracující lidé z jiných zemí EU za děti, které zůstaly doma v jiné unijní zemi. Místo toho ale získala možnost upravit indexací výši přídavku na úroveň státu, kde dítě bydlí.

Domluva se navíc týká přechodného období – okamžitě po vstupu mechanismu v platnost budou příspěvky upravovány jen u nových příchozích na pracovní trh a nově narozených dětí. Zaměstnanců, kteří už příspěvky pobírají, se změny dotknou až od roku 2020.

Související témata:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Britský premiér David Cameron

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám