Hlavní obsah

Proti Merkelové se před volbami obracejí i kandidáti její vlastní strany

– Berlín

Přední kandidáti Křesťanskodemokratické unie (CDU) pro březnové volby ve třech německých spolkových zemích se odvracejí od politiky předsedkyně strany a německé kancléřky Angely Merkelové v uprchlické krizi. Požadují, aby Německo nespoléhalo jen na evropské partnery a samo přijalo opatření k omezení počtu přicházejících běženců.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová

Článek

CDU se podle průzkumů potýká v posledních měsících s úbytkem voličů. Místopředsedkyně strany Julia Klöcknerová, která kandiduje v Porýní-Falci, a Guido Wolf, který se uchází o úřad zemského premiéra v Bádensku-Württembersku, ve společném prohlášení vyzvali vládu, aby přijala v uprchlické krizi stejný postoj jako Rakousko. To zavedlo denní kvóty pro počet přijímaných uprchlíků.

„Je to otázka zdravého selského rozumu: Dokážeme příchod (běženců) dostat pod kontrolu, jen když budeme mít regulační systém. Ten nám zatím chybí, proto jsou třeba denní kontingenty (pro přijímání uprchlíků),” napsali Klöcknerová a Wolf. Podle nich se Německo nesmí spoléhat na evropské partnery, kteří se ukazují jako nesolidární.

Německo podle obou politiků může pomáhat běžencům tím lépe, čím blíž ke své zemi původu zůstanou. „Každé euro, které investujeme v Jordánsku, v Libanonu nebo v Turecku, má mnohem větší dopad, než když jím zaplatíme péči o uprchlíky v naší zemi,” napsali.

Ať nesolidární státy svou nesolidaritu pocítí 

Klöcknerová a Wolf rovněž vyzvali k finančnímu zohlednění uprchlické krize při rozdělování evropských prostředků. „Kdo toho pro zvládání uprchlické krize dělá víc než ostatní, měl by za to dostat od EU víc peněz nebo platit méně do evropského rozpočtu. Členské státy, které solidaritu zcela odmítají, to také musí pocítit,” napsali.

Zemský premiér Saska-Anhaltska Rainer Haseloff, který obhajuje svůj úřad, v nedělníku Bild am Sonntag mluvil o přijetí národního plánu pro postup v uprchlické krizi, pokud neuspěje celoevropské řešení. „Je nutné co nejrychleji účinně chránit vnější hranici EU, aby se razantně snížil počet běženců v Evropě. Pokud vnější hranici chránit nepůjde, musíme přistoupit k národním opatřením,” uvedl Haseloff.

Volby se ve všech třech zemích uskuteční 13. března a CDU je podle průzkumu všude nejsilnější stranou. V posledních dvou měsících se ale její náskok začal snižovat. Hlasy jí odebírá především populistická Alternativa pro Německo, která vystupuje ostře proti politice Merkelové v uprchlické krizi.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám