Hlavní obsah

Rozkol mezi Asadem a Ruskem? Moskva krotí syrského prezidenta

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ambice syrského prezidenta Bašára Asada na ovládnutí celé Sýrie jde proti zájmům Ruska a mezinárodního společenství, které chce příměří. Asadův režim by proto měl dát na Moskvu, která mu vojensky pomohla dobýt zpět ztracené pozice. V rozhovoru pro list Kommersant to prohlásil ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin. Agentura Reuters jeho slova hodnotí jako projev rozkolu mezi Asadem a Kremlem.

Foto: SANA/Handout , Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Rusko se do té krize vážně vložilo politicky, diplomaticky a teď také vojensky. Proto bychom, samozřejmě, byli rádi, kdyby to Bašár Asad vzal na vědomí,“ reagoval velvyslanec Čurkin na dřívější prohlášení Asada o tom, že bude bojovat, dokud znovu nebude mít pod kontrolou celou Sýrii. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda hlásí další úspěchy v provincii LatákíjaVideo: Reuters

Rusko podle Čurkina pracuje na nastolení míru v Sýrii a Asadova snaha o ovládnutí celé země by takovou snahu zmařila. Konflikt by se pak podle Čurkina vlekl ještě velmi dlouho. „A to je děsivá představa,“ podotkl.

Čurkin k Asadově projevu řekl, že „samozřejmě nesouzní s diplomatickými snahami, které Rusko podniká“. Následně použil mírnější tón, když doplnil, že je ale třeba sledovat nejen Asadova prohlášení, ale také konkrétní kroky.

Pak ale důrazně varoval: „Pokud syrské úřady budou následovat ruské vedení k rozřešení této krize, pak mají šanci dostat se z ní s nedotčenou ctí. Jestli ale nějak z této cesty sejdou - a to je můj soukromý názor, pak by mohla nastat složitá situace, a to i pro samotné Syřany“. Důvod je podle Čurkina nabíledni: syrská armáda je možná velmi schopná, ale bez podpory ruského letectva by těžko nyní znovu vedla ofenzivu.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě

Rusko zahájilo nálety v Sýrii loni v září. Západní koalice upozornila, že v první fázi se v drtivé většině nesoustředilo na extremisty z Islámského státu, ale na umírněnější povstalecké skupiny, které existenčně ohrožovaly alávitskou základnu Asadova režimu na západě Sýrie, kde mají také Rusové svůj jediný přístav u Středozemního moře.

Ačkoliv Čurkin uvedl, že jde jen o jeho osobní názory, jeho vystoupení podle agentury Reuters ukazuje na rozkol mezi Moskvou a Asadem. Agentura také uvedla, že podle neoficiálních zpráv syrský prezident odmítá jednat se zástupci syrské opozice, které Moskva prosazuje v rámci mezinárodních dohod o příměří a míru v Sýrii.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Válka v Sýrii trvá pět let a podle nedávné zprávy organizace Syrian Centre for Policy Research v ní zemřelo téměř půl miliónu lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám