Hlavní obsah

Za tragickou srážku vlaků v Bavorsku policie stíhá dispečera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Havárii dvou osobních vlaků v bavorském Bad Aiblingu zřejmě způsobila lidská chyba. Při srážce z minulého týdne zemřelo jedenáct lidí a desítky dalších byly zraněny. Policie kvůli nehodě stíhá dispečera, uvedl v pondělí státní zástupce Wolfgang Giese.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry místa tragédieVideo: AP

 
Článek

Policie zahájila stíhání kvůli podezření na zabití z nedbalosti, uvedla stanice Deutsche Welle s odkazem na Giese. Devětatřicetiletý dispečer pravděpodobně nehodu zavinil, když pustil protijedoucí vlaky na jednu kolej.

Podle státního zástupce ale k nehodě přispělo i selhání techniky, uvedla stanice Bayerische Rundfunk. Giese to však blíže neosvětlil.

Dříve se sice objevila spekulace, že dispečer vypnul automatický systém kontroly, který v případě, že strojvedoucí nerespektuje signál, vlak automaticky zastaví. Toto tvrzení ale policie popřela. [celá zpráva]

Soupravy se srazily minulé úterý ve tři čtvrtě na sedm ráno. [celá zpráva]

Nehoda si vyžádala jedenáct obětí, 24 lidí bylo zraněno vážně a 61 lehce.

Z vraků obou vlaků byly postupně vyzdviženy všechny černé skříňky, dvě během dne po nehodě, třetí až po třech dnech z úplně zničeného vagónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám