Hlavní obsah

Zástupce OSN označil Merkelovou za hrdinku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Zvláštní zástupce OSN pro mezinárodní migraci Peter Sutherland označil v pátek německou kancléřku Angelu Merkelovou za hrdinku kvůli jejímu zásadovému postoji k uprchlíkům. Podle agentury Reuters současně prohlásil, že někteří evropští politici ve zkoušce z lidské slušnosti propadli.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Paní Merkelová je podle mého názoru hrdinkou,” řekl Sutherland na tiskové konferenci v Ženevě. Dodal, že výsledkem jejího morálního postoje je poškozená popularita. V polovině ledna podpora strany CDU klesla o dva procentní body na 37 procent, zatímco antiunijní a antimigrační straně Alternativa pro Německo o dva procentní body stoupla na 11 procent. Podpora sociálních demokratů zůstává na 24 procentech.

Oblíbenost kancléřky je podle průzkumů na nejnižší úrovni za poslední čtyři a půl roku. Nedůvěru k běžencům, kterých loni do Německa přišlo takřka 1,1 miliónu, navíc přiživily sexuální útoky na ženy v Kolíně nad Rýnem. Podle předběžných závěrů policejního vyšetřování se násilností dopouštěli imigranti včetně žadatelů o azyl. Po kolínských útocích uvedlo 60 procent respondentů, že Německo si nemůže dovolit přijímat tolik uprchlíků, přitom ještě v prosinci si to myslelo jen 46 procent oslovených a 51 procent zastávalo opačný názor, uvedla agentura Bloomberg.

Kritika většiny evropských zemí

Sutherland rovněž ocenil postoj Švédska, kam velká část běženců míří. Zároveň ale řekl, že Evropa jako celek přijala jen malou část uprchlíků: „Někteří říkají, že budeme přijímat uprchlíky, jen pokud to jsou křesťané. V jakém žijeme století? Co myšlenky důstojnosti lidských bytostí a rovnosti lidí?”

Agentura Reuters připomněla, že mezi zeměmi upřednostňující uprchlíky křesťanského vyznání jsou mimo jiné Česká republika se Slovenskem či Kyprem. Maďarský premiér Viktor Orbán zase prohlásil, že příliv převážně syrských, iráckých a afghánských migrantů ohrožuje křesťanské kořeny Evropy.

„Důkazy jsou nezvratné. Migranti v každé zemi více do finančního systému přispívají, než z něj těží. Mají nižší úroveň nezaměstnanosti a obecně kladou větší zájem na vzdělání,” řekl Sutherland. Dodal, že Evropská unie se svým výrazným podílem na světové ekonomice je povinována pomoci.

„Proč nemůže kontinent, který má přes 500 miliónů lidí a který žije v nejvíce prosperující části světa, přijmout milión lidí, kteří každoročně přicházejí přes Středozemí, a rozdělit si je na základě spravedlivého podílu?”

Reklama

Výběr článků

Načítám