Hlavní obsah

Víc než polovina běženců jsou ekonomičtí migranti, ukázala dosud nezveřejněná čísla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Většina běženců, kteří v prosinci přišli do Evropy, byli ekonomičtí migranti z tzv. bezpečných zemí, a nikoliv uprchlíci před válku a perzekucí. V rozhovoru pro nizozemskou veřejnoprávní stanici NOS to řekl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Odkázal se přitom na dosud nezveřejněnou statistiku pohraniční služby Frontex. Podle Timmermanse jde o zvrat v migrační krizi.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti v registračním středisku v Erdingu nedaleko německého Mnichova

Článek

„Více než polovina lidí nyní do Evropy přichází ze zemí, u nichž se lze domnívat, že neexistují žádné důvody pro to, aby žádali o status uprchlíka. Více než polovina, šedesát procent,“ prohlásil bývalý ministr zahraničí Nizozemska Timmermans.

Z těchto 60 procent byla většina ze severní Afriky, především z Maroka a Tuniska. Lidé tuto zemi opouštěli z „ekonomických důvodů“ a do Evropy dorazila přes Turecko, kudy proudí také váleční uprchlíci z Blízkého východu.

Timmermans upozornil, že jde o nová a dosud nezveřejněná čísla, která představují zvrat v uprchlické krizi.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Místopředseda Evropské komise k tomu poznamenal, že jediným okamžitým řešením je rychle vracet tyto ekonomické migranty zpátky do vlasti, aby bylo možné poskytnout pomoc uprchlíkům před válkou v Iráku nebo Sýrii.

Podle Timmermanse není řešením uzavírání hranic, i kdyby jen dočasné. Podle něj to přináší „enormní riziko“.

„Nic nedokazuje, že obnovení hraničních kontrol usnadní situaci a sníží počet uprchlíků. A skutečnost je taková, že to může nadělat podstatnou ekonomickou škodu,“ varoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám