Hlavní obsah

Podpásovka, prohlásil eurokomisař, když si maďarský ministr v Praze rýpl do Merkelové

Praha

Na tiskové konferenci po setkání ministrů zahraničních věcí visegrádské skupiny (V4) a západního Balkánu se v pátek dostali do sporu maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó a místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Szijjártó při líčení postupu Maďarska během migrační krize učinil poznámku na adresu německé kancléřky Angely Merkelové. Timmermans jeho slova označil za podpásovku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Článek

Szijjártó v odpovědi na novinářský dotaz hovořil o tom, že Maďarsko při řešení migrační krize nejen mluvilo, ale také skutečně konalo. Když začalo stavět plot na ochranu své jižní hranice, byla podle něj země označována za fašistickou, i když dnes řada zemí postupuje stejně, jen barierám, které staví, neříká plot.

Své vystoupení Szijjártó zakončil slovy německé kancléřky "wir schaffen das" (zvládneme to). Tato slova v minulosti v souvislosti s migrační krizí použila i Merkelová, jejíž vláda ale začala postupně měnit svůj velmi otevřený postoj k přijímání uprchlíků.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva slovenský ministr Igor Slobodník, maďarský ministr Péter Szijjártó, Artur Nowak-Far z polského ministerstva a český ministr Lubomír Zaorálek během setkání ministrů zahraničních věcí visegrádské skupiny a západního Balkánu.

Timmermans: Musíme spolupracovat

Slova maďarského ministra zahraničí nenechal bývalý nizozemský ministr zahraničí Timmermans bez povšimnutí.

"Musím reagovat na něco, co řekl zástupce Maďarska, nemohu si pomoci. Předně: podpásovky na adresu německé kancléřky nepomohou vyřešit problém," prohlásil.

"Abychom ten problém zvládli, musíme pracovat spolu jako Evropané. Nemá smysl se ukazovat: 'Já to dělám lépe, ty to děláš hůř, my jsme úspěšní, vy jste neúspěšní'. Všichni selžeme, pokud v tom budeme pokračovat," uvedl také místopředseda EK. Zakončil tím, že věří ve slova německé kancléřky o zvládnutí migrace.

Reklama

Výběr článků

Načítám