Hlavní obsah

Většina britské Dolní sněmovny je proti zákazu vstupu pro Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská Dolní sněmovna v pondělí jednala o petici, která požaduje zákaz vstupu amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na britské území kvůli jeho výrokům na adresu muslimů. Většina poslanců se shodla, že zákaz by byl porušením svobody projevu. Trumpovy výroky však přesto označovali za urážlivé či vyložené „šílené”.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump

Článek

Členové britského parlamentu většinou tvrdili, že Trumpovi by měl být vstup do Británie nadále umožněn. Někteří argumentovali svobodou slova, jiní tím, že zákaz by mu jen pomohl k ještě větší publicitě a propůjčil mu auru mučedníka, další poukazovali na to, že Británie by se neměla vměšovat do vnitřních záležitostí USA.

Trump minulý měsíc vyvolal pozdvižení výrokem, že muslimům by měl být zakázán vstup do Spojených států. Řekl to krátce poté, co při útoku zradikalizovaných muslimů v Kalifornii zemřelo 14 lidí. [celá zpráva]

Více než půl miliónu Britů se podepsalo pod petici požadující, aby byl Trumpovi zakázán vstup do Británie, kde má miliardář obchodní zájmy.

Britští poslanci v pondělí v debatě trvající tři a půl hodiny Trumpovy výroky kritizovali napříč politickým spektrem. I když Dolní sněmovna o svém postoji nehlasovala, bylo patrné, že jasná většina jejích členů byla proti zákazu vstupu pro republikánského uchazeče o Bílý dům.

Někteří by zákaz vydali

"Chci, aby Trump přišel do této země... Chci, aby pocítil zlobu a frustraci, kterou vyvolal svými xenofobními výroky," řekl Gavin Robinson ze severoirské Demokratické unionistické strany.

"Domnívám se, že je na Američanech, aby se jim zodpovídal. Je špatná politika... zasahovat do volebního procesu jiných zemí," řekl konzervativec Tom Tugendhat.

Někteří poslanci ale vášnivě podpořili návrh zakázat Trumpovi vstup do země. "Jen si představte, co by se stalo za současné atmosféry, kdyby přišel... a šířil to poselství rozdělující nenávisti," řekl Jack Dromey z opoziční Labouristické strany.

Nechat přiblížit se britským břehům kohokoli, kdo démonizuje celou muslimskou komunitu, by bylo z podstaty špatné a podrylo by to bezpečnost britských občanů, pokračoval Dromey. "Myslím, že Donald Trump by neměl být připuštěn na vzdálenost do 1000 mil od našich břehů," vyzýval Dromey.

Zákaz vstupu do Británie může vydat pouze ministryně vnitra Theresa Mayová. Britský premiér David Cameron řekl, že Trumpovy výroky jsou "kontroverzní, zbytečné a špatné", ale nepodporuje myšlenku mu zakázat vstup.

Ministr pro integraci James Brokenshire poznamenal, že "upřímná a otevřená výměna názorů" je nejúčinnějším způsobem, jak Trumpa ovlivnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám