Hlavní obsah

Mráz komplikuje dopravu v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Mrazivé počasí doprovázené náledím a sněžením v pátek zkomplikovalo dopravu ve velké části Německa. Německé dráhy DB z preventivních důvodů snížily rychlost vlaků ICE na 200 kilometrů, což vede až k půlhodinovým zpožděním. Kvůli několika ranním nehodám na dálnici u Magdeburku musel být zcela uzavřen asi 12kilometrový úsek, napsala agentura DPA.

Foto: Patrick Seeger, ČTK/AP

Sníh v Černém lese u Hofsgrund na jihu Německa

Článek

Důvodem ke snížení rychlosti je sníh a led, který se hromadí na spodní části vlakových  souprav. Kusy zledovatělého sněhu odpadávají, což může poškozovat vozy. Omezení je zavedeno na hlavních tratích mezi Berlínem a Hamburkem i Berlínem a Hannoverem a Würzburgem či Mannheimem a Stuttgartem nebo Norimberkem a Mnichovem. Zpoždění se pohybuje mezi deseti a 35 minutami.

Bavorsko prožilo nejchladnější noc nynější zimy. Na nejvyšší německé hoře Zugspitze klesla rtuť v teploměru na minus 17 stupňů. V Alpách a Bavorském lese, který je německou částí Šumavy, sněžilo, sníh padal i v pohoří Harz ve středním Německu.

V městečku St. Blasien v pohoří Černý les na jihozápadě Německa napadlo přes noc podle Německé meteorologické služby (DWD) až 20 centimetrů sněhu.

Na zasněžených silnicích na západě spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko v oblasti Cách se tvořily kolony, několik kamiónů dostalo na namrzlých silnicích smyk a zablokovalo dopravu. Jízdu komplikovaly i sněhové závěje. V této spolkové zemi silničáři podle DPA nasadili více než sto vozidel.

Pro oblast Černého lesa vyhlásila DWD varování před extrémním počasím. Napadnout by zde mohlo ještě až 30 centimetrů. DWD dodala, že mrznout bude i o nadcházejícím víkendu. „Přichází opravdová zima,” řekl meteorolog Thomas Hain. Připravit by se podle něj měly především Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko. Sněžit by mělo i na celém jihozápadě.

Komplikace v dopravě hlásí i Belgie, kde rozmary zimy nejvíce potrápily řidiče na dálnici mezi Bruselem a Lucemburkem. Na pobřeží zase působil komplikace silný vichr, který dosahoval rychlosti přes sto kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám