Hlavní obsah

Braňte se lahvemi, radili napadeným v Kolíně policisté namísto pomoci

Právo, vpl

Policisté v Kolíně nad Rýnem kvůli útokům během silvestrovské noci dosud přijali 550 trestních oznámení. Protokoly, k nimž se dostaly německý týdeník Focus a televize RTL, vypovídají o skutečně masívním rozsahu násilí v tomto městě. Zatím se ovšem vyšetřuje pouhých 23 podezřelých.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Jeden z incidentů se stal u kolínského hlavního nádraží.

Článek

Silvie (22) a tři její kamarádky chtěly oslavit příchod nového roku na schodech u kolínské katedrály. Když krátce před půlnocí vystoupily z taxíku, vrhly se na ně tlupy opilých, rozkurážených a potácejících se mladých mužů.

„Někteří ti týpci mě začali pronásledovat,“ líčí. „Situace se vyhrotila. Jeden mi zajel rukou pod šaty na zadek. Kamarádku zahnali do tmavého kouta, kde se musela nechat osahávat. Některé dívky křičely, jiné ženy útočníci svlékli do spodního prádla. Všimla jsem si, že ti muži nemluvili německy, ale arabsky,“ popsala.

Chtěla odtamtud pryč, ale policisté jí prý nepomohli: „Několikrát nám poradili, abychom si nechali na obranu lahve se sektem.“

„Do jednoho to byli cizinci“

Christiane G. prožila silvestrovský večer s přáteli v hospůdce. Pak se vydala na vlak. Už po pár metrech chůze na náměstí před nádražím ji obklíčili „mladí muži očividně severoafrického nebo arabského původu“. Přístup na nástupiště 10/11 byl uzavřen a zadní vchod byl na ty davy příliš úzký.

„Ocitla jsem se úplně sevřená, nemohla jsem se hnout. Brzy jsem ucítila první ruku pod sukní, jak mě osahávala na intimních místech. Během těch čtyřiceti minut hrůzy se k ní přidaly nejméně čtyři další. Byla jsem úplně bezmocná, vydaná napospas vrávorajícím a šklebícím se mladíkům. Doufala jsem, že to tak nebudu muset říci, ale přesto: do jednoho to byli cizinci.“

Nejen opilí, ale i zdrogovaní?

Lině S. potrhali útočníci kabát, z kapsy jí ukradli peněženku, doklady, studijní průkaz a klíčky od skútru.

„Řádili jak smyslů zbavení. Nebyli jen opilí, ale očividně i pod vlivem drog. Než se mi podařilo se jim vysmeknout, roztrhli mi kabát i svetr, jak se mi snažili dostat na prsa. Plakala jsem a doběhla do jedné kavárny, kde jsem se schovala,“ vypověděla s tím, že až u sklenice s grogem zjistila, co vše jí gang sebral.

Gabi Schuchová na policii zdůraznila, že se nechce k minutám děsu vracet a že se podepíše pod protokol s výpovědí své kamarádky.

„Denně dojíždím z Leverkusenu. Ráno mě doprovází syn, večer mě vyzvedává manžel. Ještě jsem úplně nesetřásla šok. Nikdy by mě nenapadlo, že se něčeho podobného dočkám – ve vlastní zemi,“ uzavřela.

Dav tvořila tisícovka mužů

Celkem se o silvestrovské noci shromáždilo u kolínského hlavního nádraží na tisíc mužů a z davu se následně vyčleňovaly skupiny, jejichž členové obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali.

Podle posledních údajů kolínská policie vyšetřuje 23 osob. Nejméně deset z nich jsou žadatelé o azyl, přinejmenším devět v Německu pobývá nelegálně. Mezi vyšetřovanými jsou pouze cizinci, a to Maročané a Alžířané, Tunisan, Syřan, Libyjec, Somálec, Turek a Albánec. U dalších jejich národnost není zatím ještě známá, jeden pachatel je nezletilý.

Podobné incidenty se v menším rozsahu staly o silvestrovské noci také v Hamburku, ve Stuttgartu a v Düsseldorfu.

Reklama

Výběr článků

Načítám