Hlavní obsah

Bojovník Islámského státu veřejně zavraždil vlastní matku

Rakka
Aktualizováno

Dvacetiletý Alí Saqr al-Qásim v syrském městě Rakka na veřejnosti zavraždil vlastní matku, která se ho snažila odradit od fanatické ideologie Islámského státu. S odvoláním na své zdroje o tom informovala syrská exilová organizace SOHR a skupina s názvem „Rakka je zabíjena tiše”, která přináší informace z tohoto hlavního města IS.

Foto: Raqqa is being slaughtered silently

Alí Saqr al-Qásim

Článek

Pětačtyřicetiletá žena pracovala v Rakce jako pošťačka. Podle SOHR svého syna přemlouvala, aby od IS zběhl a utekl s ní z území, které radikálové ovládají.

Lena al-Qásimová svému synovi také údajně řekla, aby se smířil s tím, že západní koalice IS porazí, a že pokud neodejde, zemře.

Alí Saqr zavraždil podle aktivistů ze skupiny Rakka je zabíjena tiše svou matku za odpadlictví od víry ve středu před místní poštou.

Alí Saqr ale svou matku udal. Soud radikálů ji za odpadlictví od víry poslal na smrt. Její syn ji pak zastřelil před poštou v Rakce, kde pracovala. Její zabití podle SOHR sledovaly stovky lidí.

Jak upozornil britský server Mail Online, není jasné, jestli k tomu dostal rozkaz, nebo to udělal z vlastního rozhodnutí. Je možné, že mu bylo nařízeno, aby matku zastřelil na důkaz své loajality.

Dva tisíce zavražděných civilistů

Organizace SOHR v prosinci podle ČTK uvedla, že za osmnáct měsíců od vyhlášení chalífátu džihádisté podobným způsobem zavraždili na dva tisíce civilistů. Většinou je obvinili z odpadlictví nebo také z homosexuality.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V okolí města Rakka se dál bojuje. Při čtvrtečních koaličních náletech tam přišlo podle SOHR o život 11 civilistů – osm dětí a tři ženy.

V prosinci koalice, která zahrnuje i Kurdy a arabské bojovníky, zvítězila nad Islámským státem v boji o přehradu na Eufratu a o městečka ležící na toku řeky. IS ale stále ovládá velké území na západním břehu Eufratu v oblasti od Rakky po Džarábulus ležící na turecké hranici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám