Hlavní obsah

Silvestrovské útoky na ženy páchali syrští žadatelé o azyl, tvrdí kolínští policisté

• Aktualizováno

Řadoví policisté z Kolína nad Rýnem ve čtvrtek odmítli oficiální informace svého vedení o tom, že totožnost pachatelů tamních sexuálních útoků během silvestrovské noci není známá. Policisté tvrdí, že pachateli jsou z velké části syrští žadatelé o azyl, kteří do Německa dorazili před pár týdny. Napsal to deník Die Welt.

Foto: Markus Boehm, ČTK/AP

Během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem došlo k desítkám sexuálních útoků na ženy.

Článek

Podle informací Die Welt bylo během noci zkontrolováno asi 100 osob, část z nich policisté předvedli na služebnu a krátkodobě umístili do vazby. Policejní špičky ovšem odmítaly sdělit, zda někteří z kontrolovaných byli obviněni a skončili ve vazbě a jaké národnosti jsou. Deník ale píše, že kontroly odhalily, že „mužů ze severní Afriky je menšina, většina kontrolovaných byli Syřané.“

Dosud se hovořilo o tom, že mnozí útočníci byli muži  severoafrického vzhledu, protože ti patří v Kolíně nad Rýnem k problematickým skupinám, které páchají trestnou činnost.

To, že se jedná o žadatele o azyl, potvrzují podle policistů dokumenty, které předložili. „Z nich vyplývá, že do Německa přišli před několika měsíci a patří mezi čerstvé žadatele o azyl,“ píše Die Welt.

Podle zasahujících policistů mužům nešlo v první řadě o to, aby své oběti okradli. Hlavním motivem činu prý bylo "sexuální pobavení".

Chaos a ignorování policie

Server Spiegel.de získal interní zprávu spolkové policie, která popisuje silvestrovskou noc v Kolíně nad Rýnem jako chaos s nulovou kontrolou a absolutním ignorováním policejních pokynů. Jen díky štěstí a náhodě nedošlo k těžkým zraněním či nebyly oběti na životech.

„Ženy s doprovodem nebo bez doprovodu byly doslova předhozeny mase mužů, z nichž mnozí byli silně opilí. Policisté v oblasti neměli nad situací naprosto žádnou kontrolu,“ píše autor zprávy.

Podrobně popisuje, jak policisté potkávali mnoho rozrušených, vyděšených a uplakaných lidí, z nichž většina byly ženy a dívky, a současně jim byly hlášeny "rvačky, krádeže, útoky a sexuální napadení". Jako pachatelé byly opakovaně zmiňovány skupiny mužů arabského vzhledu.

Oběti neuměly pachatele popsat

Identifikace pachatelů nebyla možná, protože „se naráz stalo příliš mnoho trestných činů (sexuální napadení, krádeže, útoky a další) a oběti byly tak frustrované, že nebyly schopné policii pomoci, například dát popis pachatele a sdělit podrobnosti“.

Zpráva také popisuje situace, které měli policisté během silvestrovské noci zažít. Jeden muž údajně vykřikoval: „Jsem Syřan, musíte být ke mně laskaví! Paní Merkelová mě pozvala.“ Svědci prý byli zastrašování a bylo jim vyhrožováno, pokud by určili identitu pachatelů.

Někteří kontrolovaní podle výpovědi policistů roztrhali před jejich očima svá povolení k pobytu a údajně jim s úsměvem sdělili: „Nemůžete mi nic, zítra si vyzvednu nové.“ Zda to byly pravé dokumenty či o jaký druh dokladů se jednalo, zpráva neuvádí.

Ačkoliv policie nechala oblast mezi vlakovým nádražím a katedrálou vyklidit, přesto tam docházelo k útokům jednotlivců či skupinek. Policisté byli atakování petardami a výtržníci po nich házeli lahve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám