Hlavní obsah

Lidovci se pokusí ve Španělsku sestavit koaliční vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský konzervativní premiér Mariano Rajoy v noci na pondělí oznámil, že se po nedělním vítězství jeho strany v parlamentních volbách pokusí sestavit novou vládu. Ztratil dosavadní parlamentní většinu, ale věří, že lze i tak vytvořit stabilní vládu. Většinu v parlamentu ale mají dvě levicové strany.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Španělský konzervativní premiér Mariano Rajoy po vítězství jeho Lidové strany ve volbách

Článek

"Pokusím se sestavit vládu, a to stabilní vládu," prohlásil Rajoy před stovkami přívrženců, kteří se sešli v centru Madridu u sídla jeho Lidové strany (PP). Ta získala 28,7 procenta hlasů a 123 poslaneckých křesel, tedy mnohem méně než 176 křesel, které jsou potřebné k parlamentní většině. Premiér připustil, že nadcházející dny nebudou jednoduché a že bude nutné vytvářet spojenectví, uzavírat dohody.

Šéf liberální strany Ciudadanos, která je potenciálním vládním partnerem, řekl, že jeho strana bude hrát klíčovou roli při vytváření nové vlády. "Budeme rozhodující silou při tvorbě většinového kabinetu, který bude s to změnit tuto zemi," řekl podle agentury Reuters Albert Rivera, jehož strana získala 40 křesel (13.9 procenta hlasů). Před volbami přitom prohlásil, že se nehodlá podílet na vládě se žádnou ze zavedených stran. Ani tyto dvě strany ale nemají většinu v parlamentu, tu získaly levicové partaje.

„Pokusit se sestavit novou vládu musí politická formace, která obdržela nejvíce hlasů," připustil šéf socialistů (PSOE) Pedro Sánchez, který poblahopřál Lidové straně k vítězství a zdůraznil, že socialisté jsou připraveni k dialogu, vyjednávání a dohodám.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Lídr protestní španělské strany Podemos Pablo Iglesias slaví volební úspěch

Jeho strana získala ve 350členné dolní parlamentní komoře 90 křesel (22 procent hlasů). Socialisté spolu s protestním hnutím Podemos, které získalo 69 křesel (20,7 procenta hlasů), by přitom podle průběžných výsledků spolu s postkomunistickou Sjednocenou levicí a dalšími regionálními uskupeními mohli dát parlamentní většinu dohromady.

Reklama

Výběr článků

Načítám