Hlavní obsah

Norsko zřídilo ministerstvo pro migraci, povede ho odpůrkyně přistěhovalectví

Oslo

Norská vláda zřídila ministerstvo pro migraci a integraci, jehož účelem je dostat pod kontrolu nezvladatelný příval běženců. Přivřít migrantům dveře dostala za úkol dosavadní ministryně zemědělství Sylvi Listhaugová z protipřistěhovalecké Strany pokroku.

Foto: Profimedia.cz

Nová ministryně pro migraci Sylvi Listhaugová.

Článek

Listhaugová se v listopadu zviditelnila kritikou lidí, kterým se nelíbí zpřísňování migrační politiky a kteří její zastánce považují za nesolidární, připomněla ČTK. „Reaguji na tyranii laskavosti, která sužuje norskou společnost jako noční můra,“ prohlásila.

Norská menšinová pravicová vláda čelí stále většímu tlaku, aby kontrolovala příliv žadatelů o azyl. V letošním roce už jich do této pětimiliónové země přicestovalo 35 tisíc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Počet uprchlíků dostal ministra spravedlnosti Anderse Anundsena pod přílišný tlak,“ vysvětlila premiérka Erna Solbergová z konzervativní strany Höyre, proč zřizuje nový resort, který převezme část kompetencí ministerstva spravedlnosti. To mělo posuzování oprávněností žádostí o azyl v Norsku až doposud na starosti.

O post ministra zemědělství Strana pokroku nepřijde, nově jím bude Jon Georg Dale ze stejné partaje.

Současný koaliční kabinet Höyre a Strany pokroku je u moci od října 2013 a ve středu v něm došlo k prvním změnám, uvedla agentura Reuters s tím, že šlo o mimořádně dlouhé období stability.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám