Hlavní obsah

Islámský stát potřebuje internet a Evropa mu ho ochotně poskytuje

Novinky, jem
Berlín

Klíčovým nástrojem propagandy, verbování a zřejmě i koordinování teroristických útoků Islámského státu je internet. A jelikož džihádisté operují na územích, kde je webová infrastruktura z velké části zničena, nebo nikdy nebyla zavedena, musí být spojení zajištěno mimo jiné i evropskými satelity. Jejich majitelé by mohli spojení snadno přerušit, zjistil deník Der Spiegel a položil si otázku, proč to neudělají.

Foto: Reuters

Sunnitští radikálové v ukořistěných obrněncích

Článek

Dokumenty a informace, které německý list shromáždil, sice neprokazují, že evropští poskytovatelé internetového připojení teroristům web zpřístupňují vědomě, Spigel ale naznačuje, že tomu tak pravděpodobně je.

K tomu, aby se někdo připojil k internetu v odlehlých a řídce osídlených oblastech Sýrie a Iráku, potřebuje satelitní přijímač. Ty jsou v hojném počtu k dostání třeba v turecké provincii Hatay, která se Sýrií sousedí.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Zničené město Homs v Sýrii

Byznys za stovky tisíc dolarů

Obchod se satelitním připojením v této části Turecka bují a nabyl již gigantických rozměrů. Dva na sobě nezávislí prodejci a poskytovatelé satelitního přístupu k webu z města Antakya německým reportérům potvrdili, že mají v Sýrii asi 2 500 klientů, kteří jim měsíčně platí okolo 100 tisíc dolarů (asi 2,5 miliónu korun).

Tvrdí ale, že koncové zákazníky neznají a že internet poskytují „obchodním partnerům“.

Na územích okupovaných Islámským státem mohou satelity používat jen džihádisté. A očití svědci se shodují, že to dělají. Kdyby je neměli, zůstali by zcela odříznuti od okolního světa. Nemohli by tak děsit svět svými brutálními videi, plánovat sebevražedné útoky v Evropě a ani ze starého kontinentu lákat mladé zradikalizované muslimy.

Foto: Reuters

Sunnistští radikálové s ukořistěným humvee

Satelity z Rotterdamu

Většina satelitních přijímačů (parabolických antén) proudí na Blízký východ přes Rotterdam, kde je třetí největší přístav světa. V Evropě také sídlí globální poskytovatelé satelitního připojení. Například francouzský Eutelsat, britský Avanti Communications nebo lucemburský SES.

Distribuční firmy pak od výše zmíněných gigantů kupují kapacitu jejich satelitů a předávají ji koncovým zákazníkům.

Znají polohu každého uživatele

Provozovatelé satelitů mohou zjistit, kde se nachází zařízení, které využívá jejich signál, protože je při instalaci antény nutné zadat souřadnice GPS. Pokud uživatel zadá chybné údaje, internetové spojení buď nebude vůbec navázáno, anebo bude mizerné.

A z dokumentů, které má Spiegel k dispozici, jasně plyne, že stovky satelitů jsou instalovány na územích okupovaných Islámským státem.

Proč je neodpojí?

Odpojit připojení by přitom bylo záležitostí jednoho kliknutí. Jsou v zásadě tři možné odpovědi, proč už se tak dávno nestalo.

Buď poskytovatelé satelitního internetového spojení nevědí, že jejich služby pomáhají teroristům, protože se o to ani nezajímají. Nebo to vědí, ale stejně jim je to jedno. Anebo to vědí a data, která si teroristé vyměňují, předávají tajným službám.

Ani oslovení majitelé satelitů, ani tajné služby se k případné spolupráci nechtěli vyjadřovat.

Reklama

Související články

Vůdce Islámského státu se prý ukryl v Libyi

Vůdce radikálů z Islámského státu abú Bakr Bagdádí uprchl do Libye poté, co se štěstím přežil nálet v Iráku. S odkazem na nejmenovaný zdroj v Libyi to napsala...

Výběr článků

Načítám