Hlavní obsah

Německá tajná služba: Až 80 procent uprchlíků jsou mladí muži. Někteří bojovali za IS

– Berlín

Zhruba 70 až 80 procent migrantů přicházejících do Evropy jsou mladí muži ve věku od 16 do 35 let. Pocházejí převážně ze Sýrie a Iráku, kde přišli do styku s válkou. Část z nich má bojovou zkušenost, někteří pak válčili za Islámský stát, a někteří mají příkaz k boji, varoval ředitel německé kontrarozvědky Hans-Georg Maaßen.

Foto: Reuters

Migranti na cestě z Makedonie do Srbska. Archivní snímek

Článek

„Islámský stát je nebezpečnější než Al-Káida, neboť máme co do činění s profíky připravenými k boji, kteří umějí zacházet se samopaly a podobně jako v Paříži mohou zaútočit na několika místech najednou," uvedl v rozhovoru pro rakouskou agenturu APA šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maaßen.

„To je moment, který nám dělá starosti, a na který si dáváme pozor,” ujistil. Dodal, že migrační toky však nejsou cíleně využívány k pašování teroristů.

Čelit integrací

Maaßen během návštěvy Vídně také prohlásil, že jeho úřad ví o 7900 islamistických radikálech v Německu, kteří obhajují násilný džihád. Tito lidé prý cíleně oslovují i uprchlíky a pokoušejí se je získat pro svou věc. Nebezpečí nárůstu počtu islamistů je podle něj třeba čelit integrací.

„Německo a střední Evropa jsou v ohnisku zájmu IS,” citovala APA Maaßena.

Každý týden prý dostávají německé úřady jednu nebo dvě „poměrně konkrétní indicie” o možných plánovaných útocích.

Razie v berlínské mešitě

Slova německé kontrarozvědky o policejní ostražitosti potvrdila ve čtvrtek odpoledne berlínská policie, když při razii na jihu metropole zadržela dva údajné islamistické radikály a prohledala mešitu na západě města.

Důvodem policejní akce ve dvou čtvrtích německého hlavního města bylo prověření možného „ohrožení”, uvedl podle agentury DPA policejní mluvčí. Muži ve věku 28 a 46 let byli podle policie zadrženi ve čtvrti Britz.

Při prohledávání auta policisté našli „podezřelý předmět”, který zkoumají. „Čistě preventivně” bylo evakuováno několik okolních domů.

V Německu bylo letos zaregistrováno už 945 tisíc migrantů, z toho na listopad jich připadá více než 190 tisíc. To je měsíční rekord. Vláda při tom pro letošní rok počítala „jen“ s 800 tisíci běženci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám