Hlavní obsah

Rusko pohrozilo Turecku přerušením leteckého spojení

Moskva

Rusko ve čtvrtek dále zesílilo své hrozby vůči Turecku kvůli sestřelu bombardéru Su-24. Ministr pro ekonomický rozvoj Alexej Uljukajev ve čtvrtek varoval podle agentury TASS, že Rusko může nejen pozastavit výstavbu plynovodu Turkish Stream, ale také přerušit letecké spojení obou zemí.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Rus klade kytici k památníku sovětských vojáků, aby uctil padlé ruské piloty v Sýrii.

Článek

Uljukajev připustil, že mezi odvetnými opatřeními by mohlo být i přerušení leteckého spojení mezi oběma zeměmi. Především se však vyjádřil k možnosti zmrazení dvou velkých společných projektů, jímž je výstavba plynovodu Turkish Stream a stavba jaderné elektrárny Akkuyu v Turecku.

„Tento projekt (plynovodu) se neliší od jakéhokoli jiného ekonomického projektu a také spadá pod zákon o zvláštních ekonomických opatřeních,“ řekl ministr. Podle něj je to analogické i u domluvené výstavby jaderné elektrárny Akkuyu. Oba projekty proto mohou být pozastaveny nebo zrušeny.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Plynovody v Evropě

Uljukajev je přesvědčen, že Turecko představuje hrozbu pro národní bezpečnost Ruska a kvůli jeho agresi - tedy sestřelu suchoje – vláda jednala o zavedení odvetných opatření.“ Protože tyto hrozby jsou v tomto případě zřejmé, připraví se opatření,“ řekl ministr.

Zdůraznil, že „budou plně v souladu s dohodou o obchodu a clech GATT, kterou se řídí všechny členské země Světové obchodní organizace WTO.“

„21. článek dohody říká, že existuje právo na restrikce obchodu v případě ohrožení národní bezpečnosti,“ sdělil TASSu Uljukajev.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek varoval, že Rusko uplatní sankce proti Turecku a pozastaví řadu společných projektů. Sankce se podle něj upřesní během dne či dvou. Už o nich jednal s prezidentem Vladimirem Putinem. Podle něj se bude jednat podle zákona o speciálních ekonomických opatřeních z roku 2006. Premiér uvedl, že nejspíše budou vyhlášeny ve formě prezidentského nebo vládního dekretu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám