Hlavní obsah

Milá a veselá, popisují sousedé první evropskou sebevražednou atentátnici

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Neustále milá, veselá a vždy komunikativní dívka, co se ráda bavila, pila alkohol a našla zalíbení v širokých kovbojských kloboucích. Tak šokovaní sousedé hovoří o vůbec první evropské sebevražedné atentátnici, která se odpálila při středeční protiteroristické razii na pařížském předměstí Saint-Denis. Z informací, jež o ni postupně vyplouvají na povrch, mrazí.

Foto: Profimedia.cz

Hasna Aitboulahcenová

Článek

„Pamatuji si, jak jsem jednou ráno šel domů a potkal ji. Řekla mi, že byla na návštěvě u sousedů. Byla to opravdu hezká holka v džínách a teniskách. Fakt moc hezká. Když jsem viděl její fotku a uvědomil si, že je to ona, neměl jsem slov,“ řekl BBC Tom Burridge, který bydlí nad bytem, kde se teroristé až do středeční razie schovávali.

Také další soused, jenž si nepřál zveřejnit své jméno, vypověděl, že nosila džíny, tenisky a černou kšiltovku. Před osmi měsíci ji ale začal vídat zahalenou.

Před nikým se neostýchala, s každým se bavila. Byla velmi živá, energická a uctivá.
soused atentátnice

„Před nikým se neostýchala, s každým se bavila. Byla velmi živá, energická a uctivá,“ řekl britskému listu The Daily Mail dvaašedesátiletý muž a dodal, že mu jednou pomohla vynést do schodů těžký nákup.

„Nemůžu uvěřit, že byla součástí té sekty. Když jsem se to dozvěděl, udělalo se mi zle,“ řekl ještě soused.

Museli jí vymýt mozek. Měla smutné dětství.
soused atentátnice<br/>

„Nebyla žádná teroristka. Nevím, proč to udělala. Museli jí vymýt mozek. Měla smutné dětství. Znám velmi dobře už od doby, kdy byla ještě dítě. Znám jejího otce i matku. Její matka mi hlídá děti a o její děti se starala sociálka. Celá rodina se rozpadla, otec odešel a nechal ji s dětmi samotnou,“ řekl reportérovi BBC muž, jenž bydlí nedaleko rodného domu atentátnice.

Hlava na chodníku

Když policisté ve středu do bytu na předměstí Saint-Denis vtrhli, předpokládali, že je šestadvacetiletá Hasna Aitboulahcenová přítelkyní mozku pátečních teroristických útoků Abdelhamída Abaaouda. Právě pro něj si do bytu přišli a nakonec ho v něm při přestřelce zabili. Ve skutečnosti ale šlo o teroristovu sestřenici.

„To není můj přítel,” rozkřičela se atentátnice po dotazu policistů, kde je její milenec. O několik vteřin později se odpálila. Vražedný plán však nevyšel a výbušnina rozcupovala jen ji. Exploze byla tak silná, že její hlavu vymrštila z okna třetího patra domu, kde k zásahu došlo. Vyšetřovatelé ji později našli na chodníku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

V domě na pařížském předměstí Saint-Denis se s Hasnou Aitboulahcenovou ukrýval i zabitý Abdelhamíd Abaaoud.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Vyšetřovatelé v domě na pařížském předměstí Saint-Denis, kde se 18. listopadu 2015 do vzduchu vyhodila Hasna Aitboulahcenová.

„Po dlouhé přestřelce jsme slyšeli hlasitou explozi a po ní jsme viděli část těla, její hlavu, jak vylétla z okna a dopadla na protější chodník,“ líčil jeden z velitelů protiteroristické jednotky Jean-Michel Fauvergue.

Poslední jídlo v KFC

To, že by výbušný pás na jejím těle explodoval nedopatřením při přestřelce, vyšetřovatelé vyloučili. Z konverzace s policisty, podle agentury AP, která se odkazuje na zdroje z policejních zdrojů, existuje zvukový záznam.

Krátce před razií se Hasna Aitboulahcenová zastavila v KFC, kde podle obsluhy působila uvolněným dojmem a v klidu se naposledy najedla.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Exploze dům na pařížském předměstí Saint-Denis vážně poškodila.

Aitboulahcenová se narodila v roce 1989 v Paříži marockým rodičům, kteří se přistěhovali do Francie v roce 1973. Studovala na univerzitě Paula Verlaina v Metz a údajně často kritizovala francouzskou vládu. Později začala mluvit o džihádu, napsal list Républicain Lorrain.

Až do loňského roku byla mladá žena evidována jako ředitelka stavební firmy, v minulém roce ale společnost prošla likvidací.

Jedná se o první sebevražednou atentátnici, která se narodila v Evropské unii, připomněl server Newsweek. Zároveň tak jde o vůbec první ženu, která ve Francii spáchala sebevražedný atentát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám