Hlavní obsah

Začíná nový život, radují se uprchlíci na Lesbu. Netuší, že je Evropa nechce

– Lesbos
Novinky, Luděk Fiala (Lesbos)

Mají za sebou měsíce strastiplného putování s nejistým koncem a evropská pevnina je pro ně vysněnou metou, po jejímž dosažení, jak se domnívají, už bude všechno jen dobré. Když se štáb Novinek.cz na řeckém ostrově Lesbos ptal uprchlíků, kteří se právě vylodili, zda jsou připraveni na to, že je značná část Evropy bude vnímat jako vetřelce a teroristy, vypadali nechápavě.

Uprchlíci na ostrově LesbosVideo: Novinky

 
Článek

Scénář je vždy podobný. Člun se zhruba padesátkou lidí se přibližuje ke břehu a už zdálky je slyšet radostné výskání. Běženci i přes vyčerpání po riskantní plavbě nedočkavě vstupují do vody a spěchají na břeh, aby se ujistili, že už je to skutečně za nimi. Pláčou štěstím, plácají se po ramenech, blahopřejí si navzájem a demonstrativně házejí kameny směrem k turecké straně, jako by chtěli kamenovat ty, kteří jim po cestě způsobovali utrpení.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Uprchlíci bezprostředně po vystoupení z člunu na ostrově Lesbos

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V emotivně vypjaté chvíli si zřejmě jen málokdo uvědomuje, že i přesto, že místo zbraní je tu vítají usměvaví dobrovolníci s jídlem a pitím, to budou mít k otevřené náruči daleko.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Syrský chlapec bezprostředně poté, co se dostal na břeh na řeckém ostrově Lesbos

Jak se dá dokázat, že nejsem terorista?

Syřan Ahmad sloužil v armádě režimu prezidenta Bašára Asada, ale protože podle svých slov nesouhlasil s úkoly, které dostával, dezertoval. Dostal dva roky vězení. Peníze na útěk ze Sýrie dostal od svého bratra, který žije ve Spojených arabských emirátech. Kvůli své armádní i vězeňské minulosti za ním nemohl. Tureckým pašerákům zaplatil tisíc dolarů (asi 25 000 korun). Na Lesbos připlul v úterý a přes počáteční nedůvěru nakonec Novinkám prozradil, že jeho snem je jít do Německa a studovat. Cokoliv, jen aby byl vzdělanější.

Na otázku, proč lidé prchající před válkou míří do Evropy, když například v Turecku válka není, odpověděl: „Chci do Evropy, protože v ostatních zemích nemáme příležitost žít normálně. V jiných arabských zemích, v Turecku nebo v zemích Zálivu se k nám jako k Syřanům nechovají dobře, proto chceme někam, kde se k nám budou chovat jako k lidem.“

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Uprchlíci na řeckém ostrově Lesbos

Když se ho ptáme, zda je připraven na to, že Evropané ho nemusí přijmout s otevřenou náručí, protože ho mohou považovat za potenciálního teroristu, zvlášť po tom, co stalo minulý týden v Paříži, udiveně odpoví: „A jak se taková věc dá dokázat?“

Izraelský lékař: Tahle brána se zavře a přijde větší válka

„Není možné je všechny přijmout. Nakonec se i tahle brána zavře a ten proud lidí se obrátí zpátky. A pak bude ve válce celý Blízký východ, nejen Sýrie, ale i Turecko, Jordánsko, Irák, Libanon, Saúdská Arábie a nakonec i Izrael, který to zatím jen pozoruje. Každý bude bojovat s každým o holé přežití,“ domnívá se lékař Usáma Šnifi, izraelský Arab, který patří k izraelskému humanitárnímu týmu IsraAID, jenž na ostrově poskytuje uprchlíkům základní zdravotní péči.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Izraelští lékaři z týmu IsraAID vyhlížejí čluny s uprchlíky mířící z Turecka na řecký ostrov Lesbos

„U nás v Aténách je jich plno, žiju ve čtvrti, kde jich je víc než Řeků. A někdy se v noci fakt bojím, i když oni mívají konflikty výhradně mezi sebou,“ řekla Novinkám mladá dobrovolnice z organizace Lifeguard Hellas.

Její členové nepřetržitě pomáhají uprchlíkům, kteří nemají žádné zkušenosti s řízením člunu, v pořádku dorazit ke břehu. „Jistě, je to velký problém. Ale to je máme nechat umřít? To tedy ne, jsme přece lidé,“ dodává Řekyně.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

V posledním týdnu přijíždějí na Lesbos hlavně rodiny s dětmi, shodují se místní humanitární pracovníci

Reklama

Výběr článků

Načítám