Hlavní obsah

Viktor Orbán: Zaútočili na Evropu, v sázce je její existence

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

„V Paříži došlo k útoku na Evropskou unii,“ uvedl v pondělí maďarský premiér Viktor Orbán v projevu před poslanci maďarského parlamentu. Podle Orbána je nyní v sázce existence Evropy.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu v parlamentu

Článek

Předseda maďarské vlády konstatoval, že Brusel nadále posílá pozvánky migrantům. „Místo toho bychom jim odkázali, že je tady nečeká to, s čím počítají. Opakovaně jsme upozorňovali evropské politiky, aby nezvali tyto lidi do Evropy. Každému musí být jasné, jaké nebezpečí skrývá nekontrolovatelný přechod masy lidí přes naše hranice.

Bezpečnostní odborníci upozorňovali Evropu na zvyšující se nebezpečí terorismu. Evropa o tomto nebezpečí věděla. Řekové už začátkem léta řekli, že není vyloučeno pronikání džihádistů v rámci masy migrantů,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Orbána do Evropy pronikly statisíce lidí, o nichž nevíme, odkud přichází, kdo jsou a co chtějí. „Navíc přicházejí z takových území, v nichž evropské státy provádí vojenské akce. Je prokázáno, že teroristé vědomě a dobře organizovaně využívají stěhování národů, aby se začlenili do masy lidí, kteří hledají lepší domov,“ řekl.

Slabá a nejistá unie

Předseda maďarské vlády připomněl, že Maďarsko uzavřelo své jižní hranice před přílivem lidí z Blízkého Východu a Afriky. „Byli jsme kritizováni, že to není humánní. Otázka teď stojí tak: co je humánnější, uzavřít hranice před ilegálními narušiteli, nebo ohrožovat životy nevinných evropských občanů? Na základě ideologie nebo hospodářských zájmů nemůžeme vystavit občany Evropy ohrožení,“ konstatoval.

Musíme bránit vnější hranice Evropské unie, musíme chránit naší kulturu
Viktor Orbán

Orbán kritizoval, že Unie je slabá a nejistá. „Konferencí je mnoho, ale řešení nejsou. Konáme podle ideologií, místo abychom konali na základě zdravého rozumu a vlastních kulturních tradic. Řada evropských politiků přemýšlí o tom, jak vyřešit umístění masy přistěhovalců, místo abychom společně učinili praktické kroky k zastavení migrační vlny,“ řekl.

„V Bruselu ještě stále tvrdí, že přistěhovalectví je dobrá věc. Každý den se přitom objevují důkazy, že přistěhovalectví je špatná věc,“ dodal.

Maďarský premiér opětovně kritizoval povinné kvóty na přerozdělování migrantů. „My sami musíme rozhodovat o tom, koho chceme k nám pustit a s kým chceme žít. Povinné kvóty jsou nesmyslné, protože neřeší, nýbrž zhoršují krizi a hrozí rozšířením terorismu v Evropě,“ upozornil Orbán.

„Musíme bránit vnější hranice Evropské unie, musíme chránit naší kulturu, musíme chránit naše ekonomické zájmy a musíme umožnit, aby lidé mohli ovlivňovat evropská rozhodnutí. Evropští občané nedali nikomu pověření, aby prováděl politiku, jejíž důsledkem jsou statisíce cizinců procházejících ilegálně přes naše hranice,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám