Hlavní obsah

ON-LINE: Francie je ve válce, v Německu zadrželi Alžířana

Paříž
Aktualizováno

V Belgii a Francii pokračuje pátrání po komplicích teroristů, kteří v pátek večer v Paříži zosnovali teroristické útoky, při nichž připravili o život 129 lidí a 369 dalších při nich utrpělo zranění. Vývoj situace kolem islámského teroru ve Francii sledujeme v on-line reportáži.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Svíce a květiny za oběti na pařížském náměstí Place de la République

Článek

23:40 - Vážení čtenáři, on-line reportáž o událostech kolem teroristických útoků v Paříži pro dnešní den končí. Další informace najdete v ostatních zprávách. Děkujeme za pozornost. Redakce Novinky.cz

22:11 - Sedm amerických států se v reakci na páteční útoky v Paříži rozhodlo nepřijímat žádné syrské uprchlíky. Oznámili to republikánští guvernéři těchto států. Ministerstvo zahraničí USA v pondělí oznámilo, že na plánu přijmout příští rok 10 tisíc syrských uprchlíků se nic nemění.

21:56 - Francouzské bezpečnostní složky disponují seznamem, na němž jsou uvedena jména deseti tisíc osob, které představují pro zemi bezpečnostní hrozbu. Seznam má 15 kategorií, ty zahrnují široké spektrum hrozeb od fotbalových chuligánů přes džihádisty.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Eiffelova věž se tři dny po brutálních útocích opět otevřela, nasvícena je v barvách francouzské vlajky.

21:20 - Teroristické útoky v Paříži výrazněji neotřásly světovými finančními trhy. Euro sice oslabilo, evropské akcie však smazaly počáteční ztráty a uzavřely obchodování s mírným nárůstem. Posilovaly rovněž akciové trhy ve Spojených státech. Investoři neočekávají, že by útoky mohly mít dlouhodobější dopad na světovou ekonomiku.

20:15 - Salah Abdeslam hledaný pro podezření z podílu na pátečních atentátech v Paříži je prý "úplně normální kluk". Po svém pondělním propuštění z belgické vazby to uvedl jeho bratr Mohamed. Kde se nyní Salah nachází, prý ale neví. Třetí sourozenec, Brahim Abdeslam, spáchal v pátek sebevražedný atentát u restaurace na bulváru Voltaire.

Foto: Stringer/belgium, Reuters

Mohamed Abdeslam, bratr hledaného Salaha Abdeslama

20:05 - Prokuratura ve středopolském městě Lodž obvinila z členství ve zločinecké organizaci 23letého Dawida L., který byl dříve zadržen kvůli podezření, že se zapojil do teroristických aktivit. Obvinění se prý týkají jeho pohybu v Norsku, Polsku, Turecku a Sýrii mezi lednem 2014 a dubnem letošního roku.

19:57 - V Drážďanech u Semperovy opery se a demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) zaměřené proti přijímání uprchlíků sešlo až 12 tisíc lidí. Řečníci dávali příchod uprchlíků do souvislosti s atentáty v Paříži a požadovali omezení imigrace.

18:40 - Na západě Německa byl zadržen 39letý Alžířan, který údajně předpověděl teroristické útoky v Paříži. V uprchlickém centru mluvil o tom, že Paříž bude cílem „strachu a teroru”. Úřady vyšetřují, zda byl do plánů zasvěcen. [celá zpráva]

17:48 - Eiffelova věž se tři dny po útocích v Paříži otevře. Oznámila to agentura AFP. Denně věž navštíví až 20 000 lidí.

17:38 - Kanada ani přes útoky v Paříži neustoupí od svého rozhodnutí stáhnout z bojových misí proti Islámskému státu své stíhačky, řekl premiér Justin Trudeau.

17:14 - Nejvyšší představitel Velké mešity v Paříži Dalil Boubakeur vyzval všechny imámy, aby páteční modlitbu věnovali obětem pátečních teroristických útoků.

17:13 - Ministr Jiří Dienstbier ČTK řekl, že je nemožné, aby se EU kvůli terorismu vzdala v zájmu bezpečnosti svých svobod a lidských práv.

16:27 - Francie je ve válce, prohlásil prezident François Hollande v proslovu k poslancům obou komor parlamentu. Atentáty z Paříže jsou podle něj válečnými činy. Země podle jeho slov neválčí s jinou civilizací, protože atentátníci nezastupují žádnou civilizaci. Francie je ve válce s terorismem, řekl Holllande. [celá zpráva]

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande při projevu před zákonodárci

16:04 - Itálie zahájila na severu země rozsáhlé pátrání po muži podezřelém z účasti na atentátech v Paříži. Francouzský občan je prý na útěku v černém Seatu. [celá zpráva]

16:02 - USA bude s Francií ještě více sdílet zpravodajské informace za účelem ochrany proti terorismu, prohlásil americký prezident Barack Obama. Uvedl, že Islámský stát je zlo, které jen v poslední době útočilo v Paříži, Bejrútu a Ankaře. Obama dodal, že cílem je zničit tuto “barbarskou organizaci”. Zopakoval, že boj bude dlouhý. I přes “strašné a nechutné” dílčí prohry, k nimž patří i útoky v Paříži, se však podle Obamy postupně daří Islámský stát vytlačovat z území, které v Iráku a Sýrii ovládl.

Obama současně odmítl myšlenku, že by měl do Sýrie poslat armádu. [celá zpráva]

15:53 - Dva ze sedmi zadržených během víkendové razie na bruselském předměstí Molenbeek policie obvinila z terorismu. Podle belgické prokuratury čelí obvinění z vedení a účasti na aktivitách teroristické organizace.

15:46 - Turecko oznámilo, že minulý týden zadržela policie v Istanbulu členy Islámského státu, kteří by mohli mít něco společnoho s událostmi v Paříži.

15:43 - Země skupiny G20 se na summitu v Turecku shodly na tom, že je potřeba zastavit příliv financí na podporu mezinárodního terorismu, posílit kontroly na hranicích a sdílet zpravodajské informace. Plyne to ze společného prohlášení zemí. Výrazný posun v postupech proti IS nenastal. Pozemní operace není v plánu.

15:19 - Německo prověřuje oznámení, že 39letý Alžířan v uprchlickém centru v obci na západě Německa mluvil už minulý týden o tom, že Paříž bude cílem ”strachu a teroru.” Říkal to prý syrským uprchlíkům, uvedla agentura Reuters.

15:08 - Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve řekl, že noční policejní zátahy jsou jen začátek. Policisté provedli 168 razií, zadrželi 23 lidí. „Je snad každému jasné, že je to jen začátek, tyto akce budou pokračovat,” řekl.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Abdelhamid Abaaoud má být strůjcem atentátů v Paříži. Nyní pobývá v Sýrii.

15:04 - V Bruselu skončil zátah na předměstí Molenbeek. I když během dne chodily jiné informace, nakonec nebyl nikdo zadržen. Naopak policie pět z těch, které na předměstí zadržela už o víkendu, propustila.

15:03 - Letenky do Paříže stornovaly desítky lidí. Tuzemské cestovní kanceláře nabídku zájezdů do Paříže na nejbližší dobu omezí. Čedok v sobotu jeden letecký zájezd zrušil.

14:58 -  Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v reakci na hlasy nabádající k pozemní intervenci proti Islámskému státu připomněl, že v minulosti takovéto zásahy vedly k posílení extremistů.

„Všude, kde Západ takto zasahoval, to vždy vedlo nakonec k posílení těch nejextrémnějších skupin. Nemáme-li tuto tragickou zkušenost znovu opakovat, je bezpodmínečně nutná široká dohoda, jejíž součásti musí být nejen USA a Rusko, ale také např. Írán a Saúdská Arábie,” uvedl Zaorálek.

14:25 - Jedna z osob spojovaných s atentáty v Paříži v minulosti podle premiéra  Bohuslava Sobotky v minulosti dvakrát cestovala přes ČR. [celá zpráva]

13:55 - Teroristické útoky v Paříži by mohly ohrozit důvěru investorů, varoval člen výkonné rady a viceprezident Evropské centrální banky Vítor Constancio. Dodal však, že zatím je příliš brzy na zhodnocení dopadů útoků.

13:35 - Lidé v okolí Molenbeeku, kde belgická policie provádí razii na útočníky z Paříže, slyšeli dvě malé exploze. Místo bylo evakuováno. Bližší detaily incidentu policie nesdělila, informovala AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belgičtí policisté zasahují proti podezřelým v BruseluVideo: Reuters

13:30 - Belgická policie propustila bratra jednoho z pařížských útočníků, uvedla AFP s odkazem na prokuraturu.

13:26 - Hackerské hnutí Anonymous hodlá podnikat rozsáhlé kybernetické útoky proti Islámskému státu.

Útoky nemůžou zůstat nepotrestány, uvedl na videu francouzsky muž v masce Guye Fawkese, který je symbolem Anonymous. Hodláme proti vám zahájit dosud největší operaci. Očekávejte mnoho kybernetických útoků. Válka byla vyhlášena. Připravte se, prohlásil bez dalších podrobností.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

13:25 - Islámský stát na novém videu varuje účastníky náletů v Sýrii před teroristickými útoky, jaké se staly v Paříži. Hrozí i Washingtonu, píše Reuters.

13:14 - Lidé uctívali oběti útoků po celé Paříži.

12:47 - Náměstek ruského ministra zahraničí Oleg Syromolotov informoval o zmařeném teroristickém útoku před konáním zimních olympijských her v Soči v roce 2014. Podle něj byly v Rakousku a Francii zadrženy sebevražedné atentátnice, které hodlaly do letadla propašovat výbušniny v krému na ruce, napsala AP.

12:40 - Na 150 lidí včetně několika velvyslanců drželo minutu ticha za oběti terorismu před francouzským velvyslanectvím v Praze. Společně pak zpívali hymnu.

12:37 - Podle zpravodaje České televize v Bruselu je uzavřeno okolí sídla Evropské komise, policie tam objevila podezřelé vozidlo. Ukázalo se však, že jde o planý poplach.

12:30 - Srbská policie zadržela člověka se syrským pasem na jméno Ahmad Muhammad, cestovní dokument se stejnými údaji byl nalezen i na místě pátečních teroristických útoků v Paříži. S odvoláním na list Blic o tom informovala agentura APA. Dokument je očividně falešný, od toho nalezeného v Paříži se liší jen fotografií.

12:25 - Lidé uctili minutou ticha oběti pařížského teroru.

12:03 - Belgická policie zadržela údajného útočníka z Paříže Salaha Abdeslama, uvedlo Radio RTL. [celá zpráva]

11:51 - Země G20 vyzvou v závěrečném prohlášení summitu k zastavení přílivu financí na podporu mezinárodního terorismu a k omezení svobody pohybu extremistů.

Foto: Jakub Troníček, Právo

V Paříži vznikají pietní místa na památku obětí útoků.

11:45 - Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve upřesnil, že během 168 nočních razií bylo umístěno 104 lidí do domácího vězení. Dalších 23 osob bylo zadrženo. Od začátku roku bylo podle něj šest lidí zbaveno občanství.

10:48 - Policie zadržela tři příbuzné jednoho z údajných útočníků Samyho Amimoura. Ten byl nově identifikován (viz záznam z 9:55)

10:46 - Belgická policie podle stanice RTBF uskutečnila další zátah v bruselské čtvrti Molenbeek, kde žili nejméně dva z pátečních atentátníků v Paříži. Z místa je hlášena střelba. [celá zpráva]

10:39 - Rusko je v závěrečné fázi studia materiálů, které se vztahují k říjnovému zřícení letadla v Egyptě, při němž zahynulo 224 lidí. Ruský prezident Vladimir Putin to řekl italskému premiérovi Matteu Renzimu, s nímž se sešel na okraj summitu G20 v Turecku. K útoku na letadlo se přihlásili extremisté z Islámského státu.

10:34 - David Cameron z Turecka, kde se účastní summitu G20, oznámil, že se slibně rýsuje mezinárodní dohoda o útoku na Islámský stát. Cameron se je chystá přesvědčit.

Uvedl také, že Londýn by se měl zapojit do náletů na pozice Islámského státu. Takovou akci ale musí podpořit poslanci.

Řekl, že Velká Británie za posledního půl roku zabránila sedmi plánovaným atentátům na svém území.

10:29 - Otisky prstů jednoho z pařížských atentátníků se shodují s otisky osoby registrované v říjnu v Řecku, citovala agentura Reuters francouzského prokurátora.

10:09 - Cílem náletů amerického letectva se v pondělí vůbec poprvé staly stovky cisteren s ropou. Podle informací deníku The New York Times čtyři americké stroje A-10 a dva letouny AC-130 zničily celkem 116 aut plných ropy.

10:02 - Mešity a radikální spolky, které vystupují a jednají proti hodnotám Francouzské republiky, musejí být podle premiéra Manuela Vallse uzavřeny. [celá zpráva]

10:00 - Teroristické útoky organizace Islámský stát (IS) hrozí i v Německu a veřejnost na to musí být připravena. Deníku Die Welt to v reakci na atentáty v Paříži řekl ministr vnitra Porýní-Falce Roger Lewentz.

"Máme dobrou policii, ale německé obyvatelstvo musí vědět, že tato hrozba existuje," uvedl.

9:57 -  Americký prezident Barack Obama zdůraznil posílení snah eliminovat Islámský stát a ruského prezidenta Vladimira Putina vyzval k tomu, aby se Rusko zaměřilo na džihádisty v Sýrii. Oba státníci se setkali v Turecku na summitu G20.

9:55 -  Francouzští policisté identifikovali dalšího teroristu, který spolu se dvěma komplici během pátečního koncertu v hudebním klubu Bataclan s kalašnikovem v ruce vtrhl do sálu, začal bezhlavě pálit do diváků a po příjezdu policie na sobě aktivoval pás s výbušninami.

Podle televize BFMTV se jedná o Francouze, který se narodil v roce 1987 v Paříži. Čerstvá stopa zavedla vyšetřování na předměstí Bobigny na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže, doplnila francouzská televize.

9:51 - Maďarský premiér Viktor Orbán odložil plánovanou návštěvu Černé Hory a namísto toho promluví v parlamentu, oznámila agentura MTI s odvoláním na premiérova mluvčího.

Premiér Orbán bude hovořit o situaci, která vznikla po teroristických útocích v Paříži, řekl mluvčí Bertalan Havasi.

9:43 - Pařížská městská rada držela za oběti atentátů minutu ticha. „Jménem Pařížanů a našeho shromáždění posílám nešťastným rodinám upřímnou soustrast,“ řekla starostka Paříže Anne Hidalgová.

9:27 - Jedinou cestou k porážce Islámského státu je spojené úsilí v oblasti diplomacie, ekonomiky i vojenských snah, uvedla šéfdiplomatka EU Federica Mogheriniová.

8:59 - Francouzská média poskytla identitu muže, o němž se předpokládá, že je hlavou teroristů z Paříže. Jmenuje se Abdelhami Abaaoud, je mu 27 let a pochází z Belgie. [celá zpráva]

8:56 - Francouzská policie v pondělí ráno v rámci protiteroristické operace zadržela v Lyonu pět podezřelých, u nichž našla raketomet, píše agentura AFP. Celkem přes noc podnikla na 150 razií, doplnil francouzský ministerský předseda Manuel Valls.

Výsledky razií zatím nejsou známy.

Policejní prohlídky proběhly také ve městě Bobigny, které je součástí metropolitní oblasti Paříže, v Toulouse, Grenoblu či v Jeumontu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Paříži zapalují svíčkyVideo: Reuters

8:54 - Britský premiér David Cameron prohlásil, že za poslední půlrok překazily britské bezpečnostní síly sedm pokusů o teroristický útok.

8:41 - V souvislosti s útoky vznesl guvernér amerického státu Louisiana Bobby Jindal dotaz na Bílý dům, kolik uprchlíků ze Sýrie má být v jeho státě umístěno. Debata ohledně umísťování migrantů trvá v USA už měsíce a páteční atentáty ji vyhrocují. „Jako guvernér Louisiany požaduji informace o syrských uprchlících, aby se zde noční hrůzy z Paříže neopakovaly,“ napsal Jindal krátce po útocích.

8:24 - Francouzský premiér Manuel Valls řekl, že Francie se musí připravit na další možné atentáty. Stejná hrozba podle něj platí i pro ostatní země Evropy. [celá zpráva]

7:54 - Při razii v Toulouse byli zadrženi tři lidé a zabavena jedna zbraň, napsala AFP. Zatím není potvrzena jakákoli souvislost s pařížskými útoky.

7:39 - Premiér Bohuslav Sobotka bude se zpravodajci, policisty a armádou jednat o bezpečnostní situaci.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Svíčky před francouzskou ambasádou ve Varšavě

7:30 - Poprvé od útoků otevírá pařížská burza. Hrozí propad. Klesne také turistický ruch v Paříži. Aktuální výpadek bude však podle analytiků jen krátkodobý.

7:23 - Britský premiér David Cameron se při summitu G20 setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Tématem jejich schůzky, první po roce, bude Islámský stát a snaha o ukončení občanské války v Sýrii, napsala BBC.

7:18 - Vyšetřovatelé už znají jména šesti teroristů: Omar Ismail Mostefai, Ahmed Almuhamed, Salah Abdeslam (na útěku), jeho bratři Ibrahím a Muhammed, a Bilal Hadafi. Po jejich komplicích policisté dál usilovně pátrají.

7:17 - Guvernér amerického státu Alabama Robert Bentley prohlásil, že se postaví proti případnému umístění syrských uprchlíků na území Alabamy. Migranti mají být rozdělováni na základě pravidel amerického uprchlického programu. „Nebudu se podílet na politice, která vede k ohrožení občanů Alabamy,“ citovala Bentleyho agentura AP.

7:05 - Mnoho pařížských turistických atrakcí zůstává po pátečních útocích uzavřeno.

6:59 - Francouzské letectvo odpovědělo na teror v Paříži rozsáhlým bombardováním syrské Rakky, která je de facto hlavním městem Islámského státu.

6:56 - Bavorská vláda v reakci na teror v Paříži požádala spolkovou vládu, aby zajistila kompletní ochranu hranic na všech hraničních přechodech s Rakouskem.

6:35 - Ukázalo se, že francouzská policie v sobotu kontrolovala a nakrátko zadržela bruselského rodáka Salaha Abdeslama, podezřelého ze spolčení s islamistickými teroristy, kteří v pátek večer uskutečnili sérii koordinovaných útoků v Paříži. [celá zpráva]

6:30 - Dobré ráno z pražské redakce. Policie stále pátrá po komplicích osmi teroristů, jejich útoky si v pátek v noci vyžádaly 169 životů a 369 lidí při nich utrpělo zranění.

Známí útočníci z Paříže a jejich komplici

Abdelhamid Abaaoud

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Policisté ho podle informací rádia RTL identifikovali jako hlavu teroristické buňky, jež útoky v Paříži zosnovala. 

Ahmad Al Mohammad

Otisky prstů potvrdily, že byl Mohammad v říjnu zaregistrován na řeckém ostrově Leros, kde požádal o azyl. Použil při tom falešný syrský pas.

Samy Amimour

Stopy po jeho aktivitách zavedly vyšetřovatele na předměstí Bobigny, na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Policie zadržela i tři jeho příbuzné.

Salah Abdeslam

Foto: francouzská policie

Francouzská policie po 26letém Salahu Abdeslamovi stále bezvýsledně pátrá.

Salah Abdeslam je bruselský rodák, jenž v Belgii vypůjčil černý Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Belgická policie ho zadržela na bruselském předměstí Molenbeek.

Další jména

Policie zveřejnila ještě další jména: Omar Ismail Mostefai, jeho identita byla známa jako první, Bilal Hadafi a bratři Salaha Abeslama Ibrahím a Muhammed.

Další podrobnosti o útočnících čtěte ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám