Hlavní obsah

Francouzská policie pozatýkala už sedm lidí z okolí jednoho z atentátníků

Paříž
Aktualizováno

Prvního z osmi teroristů, kteří útočili v noci z pátku na sobotu v Paříži, se podařilo identifikovat francouzským vyšetřovatelům. Oznámil to pařížský prokurátor François Molins. Devětadvacetiletý Francouz Omar Ismail Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan.

Foto: Yves Herman, Reuters

V ulicích Paříže hlídkují policisté i vojáci.

Článek

Mostefai, který žil na pařížském předměstí Courcouronnes, byl jedním z mužů, kteří spáchali sebevražedný atentát namířený proti návštěvníkům rockového koncertu v centru Bataclan. Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že prvořadým úkolem policie je nyní identifikovat i ostatní atentátníky. Policisté pak budou zjišťovat, zda útočníci měli komplice.

Zadrženy bylo podle nových informací sedm osob z Mostefaiova okolí. Mezi nimi jsou jeho otec a bratr a zatím neidentifikovaná žena. Starší bratr identifikovaného útočníka se na policii přihlásil dobrovolně. "Je to šílené, sám jsem byla včera večer v Paříži, viděl jsem, jaký to byl zmatek," řekl v sobotu agentuře AFP předtím, než ho policie umístila do cely předběžného zadržení. Zdůraznil také, že se s bratrem několik let vůbec nestýkal.

V roce 2010 ho sledovala tajná služba

Ze sobotního vyjádření pařížského prokurátora lze dovodit, že Mostefai měl dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má osm záznamů z let 2004 až 2010, nikdy ale nebyl ve vězení. V roce 2010 se stal terčem sledování tajnými službami kvůli údajné radikalizaci, ale nikdy nebylo odhaleno jeho zapojení do zločinného nebo teroristického spolčení. Podle agentury AFP policisté ověřují informaci, že loni cestoval do Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzský novinář natočil útok v koncertní síni Bataclan v PařížiVideo: Daniel Psenny, Reuters

Belgická vláda oznámila, že pro akce s vysokou návštěvnosti zvyšuje stupeň pohotovosti z nynějšího druhého na nejvyšší třetí. Maximální policejní pohotovost se podle kabinetu týká zejména sportovních podniků a zábavních akcí. Opatření přijala na svém nočním zasedání belgická Bezpečnostní rada, když se ukázalo, že stopa po organizátorech páteční teroristické akce v Paříži může vést do Belgie.

Ke státům, které varovaly své občany před návštěvou Francie, se v neděli připojila Jižní Korea. Ministerstvo zahraničí vydalo v Soulu prohlášení, v němž nabádá občany, aby se vyhnuli návštěvě Paříže. Podle jihokorejského ministerstva nejde o zákaz, ale o doporučení.

Mezi obětmi nejsou jen Francouzi

Teroristické útoky Islámského státu v Paříži v noci na sobotu si vyžádaly 129 obětí, v neděli večer se počet zvýšil na 132 poté, co tři lidé zemřeli v nemocnici. Při sérii šesti násilných incidentů, při kterých teroristé stříleli do davu či páchali sebevražedné atentáty, utrpělo také přes 350 lidí zranění, z toho desítky jsou v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islámský stát vyzval k dalším útokům ve FranciiVideo: Reuters

Mezi oběťmi páteční teroristické akce jsou podle neoficiálních zpráv občané dvanácti států. Zahynul jeden Američan, dvě Tunisanky, jeden Švéd, dva Mexičané, jedna Španělska, dva Rumuni, dva Portugalci, jeden Maročan, dva občané Chile, jeden Brit, tři Belgičané a jeden Alžířan.

Policisté zastřelili jednoho z osmi teroristů. Zbylých sedm se odpálilo při sebevražedných útocích. Ačkoli bilance obětí není konečná, už nyní je jasné, že jde o jeden z nejhorších teroristických útoků v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám