Hlavní obsah

Merkelová: Situaci máme pevně v rukou, ve vládě kvůli uprchlíkům spory nejsou

– Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) v pátečním rozhovoru pro německou televizi ZDF popřela, že by v její koaliční vládě byly spory o postup v uprchlické krizi, přestože sociální demokracie (SPD) tento týden ostře kritizovala kroky konzervativního ministra vnitra Thomase de Maiziéra (CDU). Podle Merkelové mají vláda i ona sama situaci pevně v rukou.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"V koalici jsme přijali dohodu, že o tom, jak bude probíhat azylové řízení se syrskými žadateli, se rozhodne na konferenci (zemských) ministrů vnitra v prosinci," řekla Merkelová. Interní dohody mezi ministry se podle ní dodržují.

Kancléřka se nicméně distancovala od výroku ministra financí Wolfganga Schäubleho, který příchod uprchlíků přirovnal k lavině a popudil tím SPD.

"Já v takových obrazech neuvažuji. Dívám se na běžence jako na jednotlivé bytosti s jednotlivými osudy," řekla.

Nelze stanovit strop pro příjem migrantů

Kancléřka zároveň zdůraznila, že Německo nemůže jednostranně stanovit stop pro počet běženců, kteří mohou do země přijít.

"Není možné jednostranně stanovit horní hranici. Nemůžeme v Německu jednostranně určit, kdo ještě přijde a kdo už ne," řekla Merkelová. Podle ní by byla správná cesta dohodnout se v rámci celé EU na kvótách pro počet běženců, které by bylo možné vyzvednout přímo z Turecka a rozdělit mezi členské státy.

Zároveň je podle Merkelové nutné jednat s Tureckem o tom, aby zlepšilo standardy při péči o uprchlíky, kteří se zdržují na jeho území.

Unie by podle ní měla Turecku v této věci finančně pomoci, jak se zavázala už tento týden na summitu na Maltě. [celá zpráva]

Nedostatek solidarity

Německá kancléřka si také postěžovala na nedostatek solidarity mezi evropskými státy v uprchlické krizi.

Největším zklamáním pro mě je, že se nedaří v Evropě najít dohodu o spravedlivém rozdělení dopadů krize.
Angela Merkelová, německá kancléřka<br/>

"Největším zklamáním pro mě je, že se nedaří v Evropě najít dohodu o spravedlivém rozdělení dopadů krize," řekla.

Německo usiluje o vytvoření stálého mechanismu pro rozdělování běženců mezi členské státy EU, protože v současnosti většina uprchlíků míří jen do tří zemí - Německa, Švédska a Rakouska. Mezi odpůrce tohoto mechanismu patří mimo jiné Česko.

Pevně v rukou

Merkelová čelí propadu popularity u voličů. Podle v pátek zveřejněného průzkumu ZDF je většina Němců přesvědčena, že kancléřka postupuje v uprchlické krizi špatně, větší podporu než ona má de Maiziére.

Merkelová nicméně vyjádřila přesvědčení, že má stále důvěru své Křesťanskodemokratické unie a že vláda i ona sama mají situaci kolem běženců pevně v rukou. "Na svém kurzu absolutně trvám," zdůraznila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám