Hlavní obsah

Bavorsko chce žalovat spolkovou vládu Merkelové kvůli uprchlíkům

– Mnichov

Bavorsko připravuje ústavní žalobu proti německé vládě kvůli současnému příchodu běženců. Největší německá spolková země se domnívá, že celostátní vláda neplní v uprchlické krizi své povinnosti a nesnaží se omezit příchod imigrantů, informoval deník Tagesspiegel.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Uprchlíci na rakousko-německé hranici v Achleitenu u Pasova

Článek

Bavorská zemská vláda podle Tagesspiegelu pověřila bývalého ústavního soudce Uda Di Fabia, aby vypracoval posudek, který by se měl stát základem pro žalobu k ústavnímu soudu. Politici v Mnichově jsou přesvědčeni, že současná uprchlická krize ohrožuje stabilitu Bavorska a omezuje možnosti fungování této spolkové země. Spolková vláda podle nich nedělá dost pro to, aby situaci Bavorska zlepšila.

Ochrana vnějších hranic Německa spadá podle německé ústavy do pravomocí spolkové vlády. Podle bavorských činitelů by se proto kabinet v Berlíně měl zasadit o to, aby byl příchod běženců kontrolovaný. Politici v Mnichově také považují za problematické, že německé úřady ustoupily od praxe, kterou předpokládaly evropské normy, a nevracejí běžence do země, ve které se poprvé ocitli na území Evropské unie.

Tisíce běženců denně

Bavorsko už v říjnu pohrozilo žalobou proti spolkové vládě, pokud se nezastaví současná přistěhovalecká vlna. Spory tento týden utlumila dohoda mezi bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) a Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové o vytvoření tranzitních zón na hranicích, kde by bylo možné odmítat ještě před vstupem na německé území běžence, kteří v zemi nemají šanci získat azyl.

Proti návrhu se ale staví sociální demokracie (SPD), která spolu s konzervativním blokem CDU/CSU tvoří vládu.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Největší zátěž uprchlické krize v Německu leží právě na Bavorsku, kudy přichází naprostá většina běženců. Bavorské úřady jsou přetížené a nedaří se jim dostatečně rychle registrovat uprchlíky přicházející z Rakouska. Ve středu ráno podle televize N24 čekalo na hranici na vstup do Německa 3000 běženců, v úterý jich bylo 2500.

Reklama

Výběr článků

Načítám