Hlavní obsah

Střední Slovensko zasáhlo zemětřesení

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Střední Slovensko v úterý odpoledne zasáhlo zemětřesení o síle 3,2 stupně Richterovy škály. Obyvatelé hlásili otřesy především z okolí měst Brezno, Banská Bystrica a Podbrezová. Epicentrum otřesů seismologové zaznamenali poblíž Brezna.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum otřesů seismologové zaznamenali poblíž Brezna.

Článek

„Seděla jsem v domě, když se najednou začalo všechno třást a byl slyšet hluk. Když to skončilo, zavolala jsem příbuzným do Čierneho Balogu a cítili to i tam,“ popsala jedna z obyvatelek obce Jasenie u Brezna.

„Trvalo to jen několik vteřin, ale báli jsme se,“ doplnila další žena.

Na budovách se podle očitých svědků třásla okna, v bytech se třásl nábytek a cinkaly sklenice.

Nejsilnější zemětřesení v roce 1763

Zemětřesení potvrdili i seizmologové. „Můžu potvrdit, že se jednalo o zemětřesení,“ řekl serveru aktualne.sk Kristián Csicsay ze Slovenské akademie věd.

Nejsilnější zemětřesení na území dnešního Slovenska bylo zaznamenáno v roce 1763 v okolí Komárna.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Ve dvacátém století bylo nejsilnější zemětřesení v okolí Trnavy v roce 1906, kdy otřesy dosáhly sílu 5,7 stupně. V roce 2014 zaznamenali zemětřesení o síle 4,1 a 3,3 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám