Hlavní obsah

Merkelová kvůli uprchlíkům sklízí kritiku i z vlastních řad

– Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová se kvůli uprchlické krizi dostává do stále větších potíží. Kromě stovek obvinění z vlastizrady od občanů čelí i kritice z řad dosavadních spojenců. Ta je slyšet od koaličních partnerů i z vlastní strany.

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová

Článek

K zatím poslednímu výpadu se odhodlal vicekancléř a předseda koaliční Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) Sigmar Gabriel, který prohlásil, že mohou spory kancléřky s bavorským premiérem paralyzovat spolkovou vládu a vehnat voliče do náručí krajní pravice.

Deník Bild navíc nedávno informoval, že CSU zvažuje odvolání svých tří ministrů ze spolkové vlády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Spor mezi CSU (Křesťanskosociální unií) Horsta Seehofera a předsedkyní CDU (Křesťanskodemokratické unie) Angelou Merkelovou by působil bizarním dojmem i za normálních dob," řekl Gabriel, jehož sociálně demokratická strana tvoří s CDU a CSU koaliční spolkovou vládu, serveru Spiegel Online.

Ultimátum pro kancléřku

Gabriel reagoval na ultimátum, které dal bavorský ministerský předseda spolkové kancléřce na počátku týdne. Vyzval v něm Merkelovou, aby do neděle, kdy se mají předsedové koaličních stran sejít v Berlíně, omezila masový příliv imigrantů do země. V opačném případě pohrozil "nouzovými opatřeními".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti čekající na rakousko-německé hraniciVideo: Reuters

Merkelová ale tento týden uvedla, že příliv migrantů do Německa se nedá jen tak okamžitě zastavit.

V pátek odpoledne se však přeci jen hnuly ledy; německé ministerstvo vnitra oznámilo, že se Berlín a Vídeň dohodly, že budou Rakušané pouštět do Bavorska na pěti hraničních přechodech.

V současné době hranice z Rakouska do Německa překračují denně tisíce žadatelů o azyl.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer

"Nepotřebujeme každý den nové nevyzrálé návrhy a pseudodiskuse, ale realizaci praktických opatření: více úředníků rozhodujících o azylovém řízení, jazykové kurzy, vzdělání a rekvalifikace uprchlíků, kteří mohou v Německu zůstat a rychlé vyhoštění těch, kteří zůstat nemohou," trvá na svém vicekancléř.

Bavorská kritika nezní náhodou

Kritika ze strany bavorského premiéra Horsta Seehofera má svou logiku, upozorňují německá média. Blíží se totiž 20. listopad, kdy by rád obhájil post předsedy CSU a možná - pokud uprchlická krize Merkelové nakonec zlomí vaz - zahájil svůj politický přesun do Berlína.

Při posledních volbách šéfa CSU (konaly se před dvěma lety) získal Seehofer 95,3 procenta a tento zisk se považoval za rekord. Političtí pozorovatelé jsou přesvědčeni, že letos by mohl tento rekord překonat

Není to přitom tak dlouho, co byl Seehofer označován za člověka, který ztrácí moc, za politickou mrtvolu. Uprchlická krize mu umožnila comeback a zřejmě ho katapultuje do nejvyšších pater německé politiky, píší komentátoři.

Vládní koalice rychle ztrácí podporu

Buď jak buď, má Seehofer pravdu v tom, že nejsilnější vládní strana ztrácí podporu. V nedělním průzkumu volebních preferencí získaly CDU a CSU jen 36 procent hlasů, což představuje nejhorší výsledek za poslední tři roky. Posilovat začala pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), jež by se dostala se sedmi procenty hlasů vůbec poprvé do Spolkového sněmu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lídr SPD Sigmar Gabriel bude vicekancléřem a ministrem hospodářství a energetiky

Na 400 obvinění z vlastizrady

O měnící se náladě v německé společnosti svědčí i to, že německé nejvyšší státní zastupitelství přijalo 400 trestních oznámení na kancléřku Angelu Merkelovou kvůli jejímu postoji v uprchlické krizi.

Předkladatelé oznámení ji ve většině případů viní z vlastizrady, protože prý její přívětivý postoj k uprchlíkům může narušit vnitřní bezpečnost a ústavní uspořádání Německa. [celá zpráva]

Podle německých zákonů lze za vlastizradu označit takové jednání, kdy se pachatelé snaží násilím nebo výhrůžkami docílit změny ústavního uspořádání. Podle německých právních expertů se ale ničeho takového nedopustila.

Bavorsko je v rámci současné uprchlické krize nejpostiženější spolkovou zemí. Denně sem z Rakouska přichází několik tisíc lidí. Ve čtvrtek jich hranici přešlo 5540, v předchozích dnech jich vždy bylo kolem 6500.

Reklama

Související články

Kancléřčino „zvládneme to“ už nezabírá

Tentokrát je Angela Merkelová kvůli své tvrdošíjně prosazované vstřícnosti vůči běžencům dosti sama. I řadoví členové křesťanských demokratů (CDU), o něž se...

Německo plánuje, jak dostat migraci pod kontrolu

Masové stěhování lidí z Blízkého východu a dalších regionů do Evropy hned tak nepomine. Vláda německé kancléřky Angely Merkelové proto podle britského listu...

Výběr článků

Načítám