Hlavní obsah

Druhou světovou válku zavinilo i Polsko, prohlásil ruský velvyslanec

– Varšava

Ostrou diplomatickou roztržku mezi Varšavou a Moskvou vyvolal ruský velvyslanec v Polsku Sergej Andrejev výroky o tom, že Polsko spoluzavinilo 2. světovou válku. Polské ministerstvo zahraničí v sobotu oznámilo, že si v pondělí Andrejeva předvolá. Moskvu obvinilo ze stalinistických metod manipulace historií.

Foto: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec v Polsku Sergej Andrejev

Článek

Andrejev v rozhovoru s polskou televizí TVN24 v pátek večer obvinil Polsko, že "zabránilo vytvoření koalice proti nacistickému Německu".

"Polsko rovněž bylo spoluodpovědné za katastrofu ze září" 1939, dodal ambasador a ospravedlňoval sovětskou invazi ze 17. září 1939 nutností garantovat bezpečnost Sovětského svazu.

Andrejev rovněž řekl, že polsko-ruské vztahy jsou nyní na nejhorší úrovni za posledních 70 let, protože Polsko se prý rozhodlo zmrazit politické a kulturní styky mezi oběma zeměmi.

Opakuje stalinské lži, hněvá se Polsko

"Výroky pronesené nejvyšším zástupcem ruského státu v Polsku zpochybňují historickou pravdu a opakují nejlživější interpretace událostí ze stalinské a komunistické epochy," reagovalo v sobotu polské ministerstvo zahraničí.

Druhá světová válka začala poté, co nacistické Německo a Sovětský svaz uzavřely v roce 1939 pakt Molotov-Ribbentrop, jenž obsahoval tajný dodatek o rozdělení Polska oběma zeměmi. Německo nejdřív napadlo Polsko ze západu, čímž započalo 2. světovou válku. Sovětský vpád na polské území se uskutečnil o 16 dní později. Andrejev ale prohlásil, že nešlo o agresi.

Premiérka: Ribbentrop a Molotov nebyli Poláci

Na jeho výroky ostře reagovala také polská premiérka Ewa Kopaczová. I malé děti podle ní vědí, že tehdejší ministři zahraničí Joachim von Ribbentrop a Vjačeslav Michajlovič Molotov nebyli Poláci.

"Ruský velvyslanec bude v pondělí předvolán na ministerstvo zahraničí, aby mu zástupce ministerstva zahraničí tuto záležitost vysvětlil," oznámil polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna.

Nejnovější spor se rozhořel už v pátek, kdy neznámí pachatelé poničili téměř 60 náhrobních kamenů na hřbitově sovětských vojáků padlých za druhé světové války v obci Milejczyce na východě Polska. Ruské ministerstvo zahraničí na incident ostře reagovalo a povolalo si kvůli němu polskou velvyslankyni v Moskvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám